O abordare "mai puţin sexy" a Rusiei seamănă panică la Bucureşti

© Sputnik / Виталий Савельев / Accesați arhiva multimediaБухарест
Бухарест - Sputnik Moldova
Abonare
Opinia potrivit căreia Washingtonul nu ar trebui să dicteze relaţiile dintre UE şi Rusia îi sperie pe unii gânditori politici din unele ţări membre ale EU.

CHIŞINĂU, 16 feb – Sputnik. Declaraţiile reprezentanţilor Uniunii Europene, care cheamă la un dialog cu Rusia, în cadrul căruia ar fi luate în considerare toate realităţile la scară planetară, îi sperie pe unii politicieni şi comentatori de la Bucureşti. O reacţie isterică a stârnit în capitala României şi o declaraţie recentă a Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care s-a pronunţat în favoarea unor relaţii echilibrate cu Rusia.

În opinia lui Juncker, Uniunea Europeană ar trebui să facă eforturi pentru a avea o relaţie practică cu Rusia, chiar dacă asta nu arată „sexy”.

„Nu mai putem continua aşa. Rusia trebuie să fie tratată cu decenţă”, a mai adăugat Preşedintele Comisiei Europene.

Foreign Minister Sergey Lavrov gives interview to Ekho Moskvy, Govorit Moskva - Sputnik Moldova
Lavrov despre relaţiile cu SUA: Washingtonul nu doreşte apariţia concurenţilor

Totodată, în opinia lui, nu Washingtonul ar trebui să dicteze relaţia UE cu Federaţia Rusă. Juncker nu a salutat nici declaraţiile lui Obama, care sugera că Rusia ar fi doar o putere regională.

Această declaraţie este văzută de unii politicieni şi comentatori de la Bucureşti drept ceva catastrofal, iar despre UE deja se spune că ar fi dispusă să „cedeze” România.

Au apărut şi opinii precum că România, Moldova sau Bulgaria ar putea deveni victime ale unei presupuse reîmpărţiri a sferelor de influenţă între marile puteri, iar perspectiva în care Bruxelles-ul şi Washingtonul ar avea abordări separate şi diverse faţă de Moscova le provoacă unora o adevărată isterie.

Acest fel de a vedea lumea şi locul unor ţări ca România în relaţiile internaţionale pare a fi produsul unor campanii mediatice desfăşurate dea lungul anilor, prin care Rusia a fost prezentată exclusiv ca un potenţial agresor, căruia i s-ar putea opune numai o alianţă solidă a SUA şi UE.

Pe lângă faptul că acest gen de opinii au un caracter panicard şi iluzoriu, ele sunt periculoase mai ales pentru că scapă din vedere faptul că ţările mai mici au şi ele interese naţionale specifice. Aceste interese, de cele mai multe ori, necesită a fi promovate în afara intereselor colective ale unor blocuri provizorii sau permanente de state. E specifică mentalităţii "entităţilor-anexă", atât de convenabile marilor jucători internaţionali, care nu sunt doar marile state sau uniuni de state.

Fluxul de știri
0