Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Percheziţii de amploare în Chişinău, Bălţi şi Ceadîr-Lunga

© Sputnik / Miroslav RotariMascat CNA НАЦ
Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Abonare
Ofiţerii anticorupţie au percheziţionat birourile şefului Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi a altor patru directori din teritoriu.

CHIŞINĂU, 10 feb – Sputnik. Ofiţerii anticorupţie şi procurorii au efectuat miercuri mai multe percheziţii într-un dosar în care sunt vizaţi directori ai consiliilor republicane şi teritoriale pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă. Aceştia sunt bănuiţi de corupere pasivă, prin estorcare şi pretindere de mită de la cetăţeni pentru acordarea sau reconfirmarea gradelor de invaliditate.

Potrivit materialelor acumulate, s-a stabilit că, pe parcursul anului trecut, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Familiei a recepţionat un număr impunător de petiţii privind dezacordul unor cetăţeni faţă de stabilirea gradelor de invaliditate de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă (CNDDCM). Aceştia au reclamat că şefii Consiliilor ar fi facilitat acordarea gradelor de dizabilitate unor persoane, iar pentru aceste servicii ar fi estorcat diferite sume de bani.

Estimativ, sumele estorcate pentru un certificat variau de la 1000 de lei până la 15 mii de lei, iar pentru aceşti bani şefii Consiliilor includeau date denaturate în rapoartele de expertizare şi în certificatele privind gradul de dizabilitate. Potrivit informaţiilor preliminare, mijloacele financiare colectate de către şefii consiliilor teritoriale erau transmise persoanelor publice din cadrul aparatului central al Consiliului naţional.

Pentru fortificarea probatoriului, CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii în biroul de serviciu al directorului CNDDCM, precum şi la locul de muncă al şefilor a două Consilii teritoriale din Chişinău, Bălţi şi Ceadîr-Lunga.

 

 

 

Fluxul de știri
0