Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Predarea limbilor română şi rusă în RM. Poziţia Ministerului Educaţiei

© Sputnik / Vladimir Polușatov1 septembrie
1 septembrie - Sputnik Moldova
Abonare
Felul în care este organizată predarea limbilor română şi rusă în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova provoacă adesea nemulţumiri şi chiar reproşuri în adresa Ministerului Educaţiei. Agenţia Sputnik a solicitat poziţia Ministerului Educaţiei pe marginea acestui subiect.

CHIŞINĂU, 10 feb – Sputnik. Agenţia de presă Sputnik a căutat să afle care este poziţia autorităţii centrale responsabile de educaţie vizavi de predarea celor două limbi în ţara noastră. Corespondentul Sputnik a discutat cu doamna Ana Bantoş, consilierul ministrului Educaţiei, Corina Fusu.

Ana Bantoş a ţinut să menţioneze că predarea limbii ruse în instituţiile de învăţământ preuniversitar nu a suferit niciun fel de schimbări, iar încercările de a sugera că disciplina respectivă ar fi cumva marginalizată sau că ar fi discriminaţi elevii a căror limbă de bază de studii este rusa de asemenea nu au nici un temei.

Bugetul 2015 Educaţie - Sputnik Moldova
Societate
Cheltuielile pentru educaţie în 2015 vor constitui 7,2% din PIB

Potrivit consilierei ministrului Educaţiei, optimizarea la care au fost supuse instituţiile de învăţământ gimnazial şi liceal a condus inclusiv la reducerea unui număr mare de clase cu predare în limba română. Iar dacă unele clase cu predare în limba rusă au fost de asemenea optimizate, asta s-a făcut doar din cauza numărului prea mic de elevi şi a cheltuielilor mari, pe care nu le putea suporta bugetul pentru educaţie.

Fiind întrebată despre măsurile de promovare a limbii române literare atât printre vorbitorii săi nativi, cât şi în regiunile în care locuiesc compact alolingvii, Ana Bantoş a subliniat că în acest sens se fac eforturi. La ora actuală Ministerul Educaţiei consideră prioritară promovarea limbii române vorbită cu o mai mare rigoare literară, începând cu nivelul preşcolar de educaţie, până la treptele sale superioare. Dânsa a ţinut să remarce şi faptul că în acest sens rolul presei este foarte important.

Potrivit doamnei Ana Bantoş, Ministerul Educaţiei va acorda o atenţie specială şi autonomiei găgăuze, unde numărul cetăţenilor care, practic, nu cunosc limba română şi vorbesc doar rusa şi găgăuza este destul de mare. În această regiune cadrele didactice care predau în limba română ar urma să beneficieze de programe speciale ce vizează promovarea limbii române.

 

Fluxul de știri
0