Spiegel: Erdogan ameninţă Europa

© Sputnik / Yuri CortezPresidente turco Erdogan
Presidente turco Erdogan - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Turciei, Erdogan, le-a dat de înţeles clar liderilor Uniunii Europene că, dacă ei nu vor accepta condiţiile lui privind refugiaţii, ei vor avea probleme mari, scrie publicaţia germană.

 

Chişinău, 10 feb- Sputnik. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a ameninţat pe şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, că va  inunda Europa cu refugiaţi, deschizând-le larg frontiera ţării sale, în cazul în care Uniunea Europeană nu va dori să modifice condiţiile acordului cu Ankara. Despre aceasta informează  „Der Spiegel” cu referire la stenograma negocierilor din Antalya.

La întrebarea lui Erdogan despre suma care va fi alocată Turciei în acest acord, Junker i-a răspuns că suma planificată de UE pentru Ankara este de trei miliarde de euro timp de doi ani. Preşedintele Turciei a cerut ca alocările să fie majorate până la trei miliarde pe an şi a subliniat că anume Uniunea Europeană este partea interesată de această tranzacţie, ci nu Ankara. Potrivit lui Erdogan, ţara sa poate rezolva uşor problema migranţilor în interesul Turciei şi să o transpună pe umerii europenilor, deschizând frontierele „şi să trimită autobuse cu refugiaţi direct către Grecia şi Bulgaria”.

Erdogan a lăsat să se înţeleagă clar că Europa poate avea probleme mai mari dacă nu va accepta condiţiile Turciei şi şi-a exprimat convingerea că Bruxelles-ul nu poate face față crizei de sine stătător, scrie publicaţia. „Ce va face UE cu refugiaţii dacă tranzacţia nu va avea loc? Să îi omoare?” – a spus el. Preşedintele Turciei a mai menţionat că liderii UE nu-şi închipuie proporţiile catastrofei care se apropie: „Nu va fi vorba doar de un băiat mort la coasta Turciei, va fi vorba de zece, cincisprezece mii. Cu ce aveţi de gând să faceţi faţă acestei probleme?”

Din document reiese evident  influenţa pe care Erdogan simte că o are asupra Bruxellesului, subliniază „Der Spiegel”. Actualmente Turcia este o barieră care „reţine” o parte impunătoare de migranţi şi, la negocieri, preşedintele ţării poate să-şi impună condiţiile care în scurt timp ar putea să le facă viaţa amară europenilor, încheie publicaţia.

 

 

Fluxul de știri
0