ONU: privarea de libertate a lui Julian Assange este ilegală

© Sputnik / Yelena PakhomovaДжулиан Ассанж выходит из здания Высокого суда в Лондоне
Джулиан Ассанж выходит из здания Высокого суда в Лондоне - Sputnik Moldova
Abonare
Joi, Suedia a declarat că decizia grupului de lucru al ONU în privinţa privării ilegale de libertate nu are formal nicio relevanţă pentru desfăşurarea anchetei în dosarul Assange.

CHIȘINĂU, 5 feb — Sputnik. Grupul de lucru al ONU cu privire la privarea ilegală de libertate a luat o decizie în favoarea lui Julian Assange, se spune în declarația remisă vineri de respectivul grup.

"Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a fost privat ilegal de libertate de către Suedia și Marea Britanie", se spune în document.

Ничего личного - Sputnik Moldova
WikiLeaks a publicat date despre spionajul economic al SUA în Franţa

Assange a contestat în cadrul grupului de lucru al ONU deciziile Suediei și Marii Britanii de a-l reține în septembrie 2014.

Joi, procuratura Suediei a declarat că decizia grupului de lucru al ONU privind privarea ilegală de libertate  nu are, formal, relevanţă pentru activitatea anchetei în dosarul Assange, care este suspectat de viol în Suedia.

Julian Assange a devenit cunoscut în anul 2006, în contextul activităţii sale la site-ului WikiLeaks, fondat pentru publicarea documentelor secrete. În 2010, site-ul a publicat un material video secret cu militari americani, din care s-a putut vedea cum după atacul unui elicopter american în Bagdad în 2007 au murit cel puțin 18 locuitori pașnici. În 2010, site-ul a început publicarea a 250 de mii de documente americane cu caracter diplomatic. Din 2012, Assange se adăposteşte în incinta Ambasadei Ecuadorului din Londra. În luna iunie a acestui an, instanţa a decis extrădarea lui Assange în Suedia, pentru a fi anchetat într-un dosar legat de infracțiuni cu caracter sexual.

Fluxul de știri
0