Secretul modernizării - o degenerare gândită de elite şi realizată de periferii

© SputnikOctavian Racu, sociolog, comentator politic, publicist
Octavian Racu, sociolog, comentator politic, publicist - Sputnik Moldova
Abonare
Sociologul moldovean, Octavian Racu, publică o reflecţie despre subtilităţile procesului de modernizare care, potrivit acestuia, are loc mai intens la periferii decât în metropole.În opinia lui Octavian Racu, această afirmaţie este valabilă chiar dacă sursa modernizării este metropola, care rămâne a fi una conservatoare.

Vorbind în termenii lui Wallerstein, procesul modernizării nu se propagă dinspre nucleu spre periferie şi semi-periferie, ci invers. În interiorul societăților procesul este similar, adică modernizării îi sunt supuse segmentele sociale cele mai inferioare, în timp ce elitele, care conduc acest proces, rămân a fi conservatoare.

Este vorba despre anumite „mutaţii” socio-economice, ideologice şi mentale, care se petrec în zonele marginale văzute, de regulă, de către marxiști și liberali drept o „legitate a progresului social”.

Alain De Benoist - Sputnik Moldova
Alain de Benoist. Un gânditor francez angajat împotriva liberalismului

Dar aceştia nu atrag atenţia asupra faptului că acest „progres” presupune, de fapt, predominarea inferiorului asupra superiorului. Germenii modernităţii se nasc în mediile în care unele populaţii periferice degenerează, adică în colonii, în mediul „proletariatului”, pentru a se extinde asemenea unei tumori maligne asupra celui care a provocat acest proces.

Astfel, revoluţiile europene nu au reprezentat decât o victorie a „marginilor” asupra aristocraţiei, monarhiei şi bisericii, chiar dacă tocmai aristocraţia a dat impulsul modernizării.

SUA şi URSS s-au născut şi ele ca periferii ale Europei Occidentale, ca un produs al unei modernizări radicale, care a căutat să se extindă asupra foştilor săi părinţi ideologici. Urmând logica progresismului, periferia a fost întotdeauna cea care a realizat proiectele de modernizare, chiar dacă partea teoretică a acestor proiecte a fost concepută în metropole.

Iurie Rosca, Иурий Рошка - Sputnik Moldova
Cum să înţelegem economia, pentru a ne rezolva problemele

Pentru un liberal şi pentru un marxist, descompunerea satului şi dispariţia ţăranului, urmată de transformarea ultimului într-un proletar, într-un muncitor salariat, degenerat social şi lipsit de orice tradiţie, identitate şi cultură, care nu mai reprezintă un subiect al istoriei, constituie o nouă treaptă a progresului.

Ulterior, acest produs al descompunerii socio-culturale devine un model, un etalon pentru transformările din sânul elitei naţionale. Astfel, nu elita sau nucleul este cea care se opune degenerării, ci degenerarea este însuşită treptat de elite, sau de nucleu.

Octavian Racu

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacţiei Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0