Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Via București, spre asaltul Bruxelles-ului

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Брюссель
Города мира. Брюссель - Sputnik Moldova
Abonare
Vizitele în străinătate ale premierului pot fi percepute drept un eveniment ca atare, dar și ca un prolog pentru ziua de joi care se așteaptă a fi destul de tensionată la Chișinău.

CHIȘINĂU, 27 ian — Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și-a încheiat ieri vizita la București, având o agendă destul de încărcată. Evident, important a fost nu numărul demnitarilor cu care s-a întâlnit, ci rezultatul discuțiilor purtate cu aceștia. Anume acest rezultat este interpretat la Chișinău în mod diferit.

Dacă autoritățile și unele mijloace de informare în masă au pus accentul pe faptul că partea română este dispusă să ne acorde ajutor — atât urgent, cât şi de o durată medie, opoziția și alte instituţii de presă, inclusiv cele independente, nu au trecut cu vederea condițiile pe care le-a avansat Bucureștiul în acest context.

Dacian Cioloș - Sputnik Moldova
Politică
Cioloş: România va ajuta Moldova condiţionat şi în funcţie de posibilităţi

Este clar că pe primul plan se află noțiunea „reforme" care, cu siguranță, va fi determinantă și în procesul negocierilor de la Bruxelles dintre Filip și demnitarii europeni. Putem presupune că noului Cabinet de Miniștri al RM i se va cere să nu se limiteze la reducerea prețurilor la gaze și benzină sau la atenuarea unor verdicte judiciare, ci să demonstreze, cel puţin prin inițierea unor acțiuni, că îşi propune drept scop realizarea transformărilor radicale în economie, justiție, combaterea corupției.

Mult depinde de faptul cât de convingător va fi premierul Filip. Un rezultat „extern" pozitiv ar fi foarte binevenit pentru ziua de mâine. Deoarece autoritățile au nevoie de nişte aşi în partida care, oricum, urmează să fie jucată joi cu opoziția. Rămâne doar de văzut dacă părțile vor accepta să joace cu același set de cărți sau fiecare va veni cu pachetul său.

Fluxul de știri
0