Kucima: formatul de la Minsk are doar o alternativă – colapsul total

© Sputnik / Виктор Толочко / Accesați arhiva multimediaВстреча контактной группы по Украине в Минске
Встреча контактной группы по Украине в Минске - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă actualul algoritm al negocierilor privind Donbasul va fi modificat, atunci nu vor mai exista niciun fel de negocieri, consideră ex-președintele Ucrainei.

CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. Rezultatul modificării formatului negocierilor de la Minsk poate fi unul negativ: „totul se va nărui", a declarat reprezentantul Kievului în cadrul grupului trilateral de contact pentru problemele Donbasului, Leonid Kucima.

Anterior, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko declarase că deocamdată Kievul nu observă nici un fel de progrese în realizarea prevederilor „Minsk-2".

„Vreau să vă asigur: dacă nu va fi „Minsk-2", nimic nu va fi. Totul se va nărui. Oare există cineva care crede că, la dorința Ucrainei, va fi creat un format nou? Admitem că dorim să apară acolo Obama. Dar oare Obama dorește acest lucru? Noi nu suntem în stare să-i așezăm la masa tratativelor pe toți cei de care depinde inclusiv soarta noastră. Nu putem să-i așezăm la masă pe participanții Memorandumului de la Budapesta", a declarat Kucima într-un interviu acordat publicației „Segodnea", care a fost dat publicității luni.

Group photo at Independence Palace in Minsk after restricted attendance peace talks on Ukraine held by Russian, German, French and Ukrainian leaders, February 11, 2015 - Sputnik Moldova
Minsk-2 nu are alternativă

Kucima a menționat că, în opinia sa, la negocierile de la Minsk ar putea participa şi reprezentanți ai Chinei. „Eu aş accepta cu plăcere să fie acolo China. China, de asemenea, a semnat acest acord (Memorandumul de la Budapesta — n. red.)".

Memorandumul de la Budapesta este un acord internațional încheiat între Ucraina, SUA, Rusia și Marea Britanie cu privire la garanția securității în legătură cu aderarea Ucrainei la Acordul de neproliferare a armei nucleare și a fost semnat la 5 decembrie 1994. După destrămarea URSS, Ucraina a moștenit un arsenal nuclear considerabil. După aderarea Kievului la Acordul respectiv, acest arsenal a fost lichidat, iar statele care dețin arma nucleară s-au obligat să-i asigure Ucrainei securitatea.

Potrivit ultimelor date ale ONU, peste 9 mii de persoane au ajuns victime ale conflictului din Ucraina. Problema reglementării crizei ucrainene este discutată în cadrul unor negocieri care au format diferit, în particular, în „formatul normand" (FR, Franța, RFG, Ucraina). La Varșovia s-a propus să fie transferate negocierile în „formatul de la Geneva", cu alte cuvinte, cu participarea SUA și a Poloniei, ca state vecine cu FR și Ucraina.

Însă încetarea focului a fost posibilă doar datorită negocierilor de la Minsk, în cadrul întrunirilor grupurilor de contact prin intermedierea FR și OSCE. La ora actuală, teritoriul permanent unde au loc întâlnirile grupului de contact Ucraina — Rusia — OSCE cu reprezentanții republicilor populare Donețk și Lugansk este orașul Minsk.

Fluxul de știri
0