Estimare: SI a pierdut două cincimi din teritorii în Irak și o cincime în Siria

Abonare
Astfel, în anul trecut, spre deosebire de perioada precedentă de trei ani a expansiunii, grupării SI a început să-i fugă pământul de sub picioare.

CHIȘINĂU, 5 ian — Sputnik. Pe parcursul anului 2015, gruparea radicală „Stat Islamic" a pierdut 40% din teritoriile pe care le controla în Irak și 20 la sută în Siria, transmite RIA Novosti cu referire la agenția Reuters care îl citează pe reprezentantul oficial al coaliției internaționale conduse de SUA.

„Noi presupunem că în Irak este vorba de circa 40%… În Siria, unde este mai dificilă obținerea unor rezultate apreciabile, credem că sunt aproape 20%", a declarat Steven Warren, reprezentantul coaliției, în cadrul unei conferințe de presă la Bagdad. „Dacă luăm în ansamblu Irakul și Siria, SI a pierdut 30% din teritoriile pe care le controla anterior", a adăugat el.

La mijlocul lunii decembrie, președintele SUA, Barack Obama, a declarat că gruparea nu a desfășurat nici o operațiune cu succes la sol încă din vară, nici în Siria, nici în Irak unde a pierdut circa 40% din teritoriul controlat anterior.

Gruparea teroristă „Stat Islamic" reprezintă astăzi una dintre cele mai mari pericole pentru securitatea internațională. În trei ani, teroriștii au reușit să cotropească teritorii considerabile în Irak și Siria, încercând să-și extindă influența în Africa de Nord, în special în Libia. Potrivit unor estimări, teritoriul controlat de SI atinge 90 de mii de kilometri pătrați, gruparea având de la 50 până la 200 de mii de combatanți.

© RIA Novosti"Исламское государство", одна из главных угроз мировой безопасности
Исламское государство, одна из главных угроз мировой безопасности - Sputnik Moldova
"Исламское государство", одна из главных угроз мировой безопасности
Fluxul de știri
0