Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lupu: până la 11 ianuarie vom identifica noul candidat la funcţia de premier

© Sputnik / Miroslav RotariМариан Лупу Marian Lupu
Мариан Лупу Marian Lupu - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PD Marian Lupu susţine că până la 11 ianuarie va fi formată o nouă majoritate parlamentară care va identifica un nou candidat la funcţia de premier.

CHIŞINĂU, 4 ian – Sputnik. Până la 11 ianuarie vom propune preşedintelui ţării candidatul la funcţia de premier al Moldovei, a declarat luni liderul PD Marian Lupu după eşecul votului de învestire a noului Guvern în Parlament.

„Până la finele zilei de luni sau mâine, cel târziu, îl vom informa pe preşedintele ţării despre munca noastră pe care o reluăm împreună cu colegii din alte fracţiuni parlamentare privind formarea majorităţii parlamentare. Ne angajăm într-un proces de negocieri şi prezentarea rezultatului acestor negocieri până luni, 11 ianuarie”, a declarat Lupu. 

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul i-a tras un şut lui Sturza

„În caz dacă nu se reuşeşte identificarea candidatului, la fel, îl vom informa pe şeful statului”, a adăugat liderul PDM. 

Lupu a amintit că poziţia democraţilor faţă de candidatura lui Ion Sturza la funcţia de premier a fost făcută publică încă acum două săptămâni. 

„PDM nu era să voteze componenţa guvernului prezentat astăzi în frunte cu candidatul desemnat”, a declarat democratul. 

Liderul PD a mai spus că la etapa actuală „nu putem vorbi de un candidat concret atât timp cât nu s-au finalizat negocierile inclusiv cu privire la crearea unei majorităţi parlamentare”. 

Şedinţa specială a Parlamentului de luni unde urma să fie dezbătut programul de guvernare şi lista Cabinetului Ion Sturza a eşuat din cauza lipsei de cvorum. La şedinţa de luni s-au prezentat doar 47 de deputaţi din 101. 

În cazul în care până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate. Curtea Constituţională a statuat că, imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi. 

Fluxul de știri
0