Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Despre lista „de strânsură" a „salvatorului naţiunii" Sturza

© Sputnik / Евгений ПанасенкоGuvernul Republicii Moldova Правительство РМ
Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Jumătate dintre miniştrii propuşi de Sturza sunt membri de partid, iar premierul desemnat compromite însăşi ideea de guvern tehnocrat.

CHIŞINĂU, 4 ian — Sputnik. Lista de „strânsură" anunţată de candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, Ion Sturza, imediat după Revelion, oferă o imagine dezolantă, scrie analistul politic Ion Mischevca în adevărul.ro/moldova.

El menţionează că „echipa" prezentată într-un mod ostentativ nu are de fapt nicio susţinere în Parlament, în afară doar de cea a liberal-democraţilor.

„Liberal-democraţii îl susţin pe Ion Sturza din postura naufragiatului care se agaţă de orice i se pare a fi colac de salvare. Statutar, verzii au acelaşi preşedinte, chiar dacă e în penitenciar, iar PLDM a participat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 cu Leancă în capul listei şi cu promisiunea că anume el va fi candidatul lor la funcţia de prim-ministru. Ştiu, majoritatea politicienilor nu-şi respectă angajamentele electorale, dar chiar un partid întreg?!", punctează analistul.

протест платформы ДА - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cabinetul Sturza compus din membri ai Platformei DA și PLDM

Referindu-se la afirmaţia candidatului pentru premier desemnat de preşedintele Timofti, că „acest Guvern suntem noi, moldovenii", Mischevca îi dă replica: „Ei, nu mai spuneţi! Şi unde îi este legitimitatea parlamentară sau măcar reprezentativitatea? Câte mandate au în Legislativ membrii Guvernului respectiv? Dar în consiliile raionale?"

Analistul politic este de părere că şi caracterul „tehnocrat" al eventualului Executiv este doar o iluzie. „După ce unii au compromis ideea de integrare europeană, iar alţii încă nu s-au dezis de satană (adică de hoţie şi barbarie estică), iată că şi domnul Sturza a discreditat ideea de Guvern tehnocrat", scrie acesta.

Totodată, autorul materialului din Adevărul afirmă că nu înţeleg rosul semnării unor declaraţii „de integritate" fără vreo valoare juridică: „Mai potrivit ar fi fost să-şi iscălească propriile cereri de demisie, fără însă a le data, după modelul miniştrilor din perioada domniei regelui Carol cel Mare al României. Atunci am fi ştiut că nu se ţine nimeni cu ambele mâini de fotoliul ministerial şi că întregul Guvern va activa strict în interesul cetăţenilor. Altfel spus — mulţumesc, dar am obosit să văd acelaşi spectacol grotesc".

Ion Mischevca afirmă că pe data de 4 ianuarie avem spectacolul garantat, iar „băieţii de salon" şi-au pregătit deja „câte un papion pentru balul mascat din Parlament".

Fluxul de știri
0