Într-un an, insurgenții SI au pierdut a şaptea parte din teritoriile ocupate

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Accesați arhiva multimediaСитуация в сирийском городе Хомс, Siria
Ситуация в сирийском городе Хомс, Siria - Sputnik Moldova
Abonare
Cele mai mari pierderi au avut loc în Siria, dar gruparea controlează în continuare aproximativ 78 de mii de km pătrați în această țară și în Iraq.

CHIȘINĂU, 22 dec — Sputnik. Pe parcursul anului 2015, gruparea teroristă "Statul Islamic" (Daesh în varianta arabă) a pierdut aproximativ 14% din teritoriile pe care le controla (12,8 mii de km pătrați).

De la 1 ianuarie până la 14 decembrie 2015, potrivit datelor centrului de cercetare IHS, gruparea radicală a fost lipsită de un teritoriu vast de la hotarul de nord al Siriei cu Turcia, inclusiv de punctul de trecere a frontierei traversat de calea spre Er-Rakke.

Vladimir Putin during an interview to ARD TV channel - Sputnik Moldova
Putin: Statul Islamic s-a extins mult peste frontierele Irakului și Siriei

Între alte pierderi ale grupării este şi orașul Tikrit, teritoriul întreprinderii Baidji și o parte din drumul dintre Er-Rake și Mosul, fapt care va îngreuna transportul de mărfuri și deplasarea insurgenților între orașe.

Potrivit IHS, în prezent teritoriul acaparat de SI are o suprafață de 78 de mii de km pătrați.

Gruparea teroristă "Statul Islamic" constituie la moment una din principalele amenințări la adresa securității internaționale. În trei ani, teroriștii au reușit să acapareze teritorii importante din Iraq și Siria. Mai mult decât atât, ei încearcă să-și extindă influența asupra țărilor din Africa de Nord, între altele, în Libia. Diferă și datele privind numărul celor care fac parte din această organizație teroristă — între 50 de mii și 200 de mii de insurgenți.

Din 30 septembrie curent, la cererea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Rusia a început să bombardeze obiecte ale grupării teroriste Stat Islamic în Siria. De menţionat că coaliţia condusă de SUA a început atacurile aeriene asupra poziţiilor SI în Siria în septembrie 2014, fără o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU şi fără a-şi coordona acţiunile cu autorităţile siriene.

Fluxul de știri
0