CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. De la 1 ianuarie 2016, ar putea intra în vigoare legea care le-ar permite familiilor chineze să aibă câte doi copii, transmite luni RIA Novosti cu referință la agenția Sinihua.
La sfârșitul lunii octombrie, conform rezultatelor celei de-a cincea plenare a Comitetului Central al Partidului Comunist din China, la care a fost discutat planul de dezvoltare economică și socială a țării pentru anii 2016-2020, a fost luată decizia de modificare a ”politicii unui singur copil”, care a fost instituită la sfârșitul anilor 1970. Autoritățile au menţionat că naşterea celui de al doilea copil va fi posibilă doar după ce propunerea va fi adoptată la nivel legislativ și legea va intra în vigoare.
Legislatorii chinezi au inițiat luni discuția privind examinarea modificărilor la legea existentă, la sesiunea Comitetului permanent al ANRPC.
”Legea, probabil, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016”, scrie Sinihua cu referinţă la un proiect al textului legii supuse examinării.
Se subliniază că din noua lege sunt excluse unele prevederi care presupuneau anumite plăți și privilegii pentru cetățenii care se căsătoreau târziu și amânau nașterea unui copil, decideau benevol să aibă doar un singur copil.
Potrivit textului de ciornă la care face referință agenția, este interzisă comercializarea spermei și a ovulelor. De asemenea, sunt interzise şi mamelor surogat. Cei care se vor face vinovați de aceste încălcări riscă inclusiv pedeapsa penală.
La sfârșitul anilor 1970, China a implementat politica ”O singură familie – un singur copil” pentru a controla creșterea populației, permițându-le familiilor din orașe să aibă doar un singur copil, iar celor de la sate – doi, dacă primul copil era fetiță. Cu timpul însă această politică a generat probleme demografice, cum ar fi dezechilibrul gender și îmbătrânirea populației.
La sfârșitul anului 2014, populația Chinei constituia aproximativ 1,37 miliarde de oameni. Din numărul total al populației, 51,2% erau bărbați și 48,8% — femei. Aproximativ 15,5% sunt oameni mai în vârstă de 60 de ani. În 2013, autoritățile au relaxat această politică pentru a soluţiona problemele iscate. Li s-a permis să aibă al doilea copil acelor familii, în care unul dintre soți era singurul copil la părinți.
Potrivit datelor preliminarii ale autorităților chineze, aproximativ 90-100 de milioane dintre familii cad sub incidența ”politicii a doi copii”, ceea ce va permite ca populația țării să crească până la 1,45 miliarde de oameni în anul 2030.