Șefii FIFA și UEFA au fost suspendați din funcții

© AFP 2024 / FABRICE COFFRINIFIFAs president Joseph Blatter
FIFAs president Joseph Blatter - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele FIFA, Sepp Blatter, și președintele UEFA, Michel Platini, au primit o suspendare pentru următorii 8 ani.

CHIȘINĂU, 21 dec — Sputnik, Cristina Bumbu-Danuța. Comisia de Etică a FIFA a anunțat în dimineața zilei de luni, 21 decembrie, că a decis să-i suspende din fotbal pentru următorii opt ani pe președintele FIFA, Sepp Blatter și președintele UEFA, Michel Platini.

Platini și Blatter erau deja suspendați provizoriu de comisia amintită pe un termen de 90 de zile, pentru corupție. Platini nu a reușit să justifice o sumă primită de la Sepp Blatter, de 1,8 milioane de euro, în 2011. Cei doi sânt anchetați și ar putea face închisoare. Blatter e acuzat că a semnat un contract care a afectat interesele FIFA.

Pe lângă suspendare, Platini a fost amendat cu 74.256 de euro, iar Blatter cu 46.410 euro. Cei doi pot face apel la FIFA, iar mai apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

FIFA se confruntă cu un scandal uriaş de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari. În acest caz, mai mulţi oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi la Zurich.

În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câştigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.

Fluxul de știri
0