Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După un an şi jumătate, primăria nu a încheiat lucrările la mansarda incendiată

© SputnikСгоревшая мансарда
Сгоревшая мансарда - Sputnik Moldova
Abonare
Motivul este că antreprenorul nu a primit încă un milion de lei, sumă necesară pentru efectuarea lucrărilor care inițial nu au fost incluse în devizul de cheltuieli.

CHIȘINĂU, 14 dec — Sputnik. După mai bine de un an și jumătate de zbucium, locuitorii mansardei din sectorul Botanica al capitalei care a ars pe 1 mai 2014 au primit apartamentele în „varianta albă", au comunicat funcționarii de la primăria Chișinău la ședința de luni a serviciilor municipale.

La moment, în apartamente sunt gata camerele de baie și au fost instalate toate comunicațiile. Cu toate acestea, potrivit lui Petru Gontea, șeful Direcției gospodăriei locativ-comunale, au mai rămas de realizat unele lucrări.

„Acum două săptămâni, locatarii și-au primit cheile. Însă avem o problemă: datoria de 1,08 milioane de lei față de antreprenor pentru lucrările neplanificate inițial", a spus Gontea.

Пожар в жилом доме в Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Incendiu în Chisinău. Flăcările au cuprins о mansardă de pe strada Albișoara

Lucrările de restaurare a celor 28 de apartamente de la mansarda mistuită de flăcări au fost amânate de mai multe ori, iar la două luni de la incendiu acestea au demarat fără a fi încheiat un contract. În acest răstimp, apartamentele locatarilor de la etajele inferioare au avut de suferit din cauza ploilor. Din cele 155 de locuințe, 28 au ars complet, iar alte 66 au fost avariate. În total, suma prejudiciilor suportate de locatarii de la mansardă a depășit 10 milioane de lei, iar a celor de la etajele inferioare — circa 2 milioane de lei. Consiliul municipal a alocat pentru restabilirea locuințelor doar 3,5 milioane de lei.

Din cauza insuficienței finanțării, lucrările de restaurare au for întrerupte de mai multe ori. Afară de aceasta, din diferite motive, pe parcursul lucrărilor s-a schimbat mai multe brigăzi de constructori. Totodată, dispoziția conform căreia proiectarea rețelelor inginerești ale mansardei urma să fie executată de întreprinderea administrației locale „Chișinăuproiect" a fost semnată abia în octombrie 2914.

Pretura sectorului Botanica a întocmit lista pierderilor suportate pentru fiecare locuință în care au fost incluse doar obiectele de primă necesitate, cum ar fi frigidere, mașini de spălat și ustensilele importante de bucătărie.

Potrivit pretorului Vladimir Gurițenco, pentru locatarii de la etajul cinci ale căror apartamente au fost, la fel, afectate mai este necesară o sumă de 350 de mii de lei.

Fluxul de știri
0