Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: PLDM renunță la precondiții

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Молдовы
Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Decizia de a participa la negocierile privind instalarea unei noi guvernări proeuropene, luată de Consiliul Politic Național al PLDM, înseamnă că liberal-democrații au renunțat la precondițiile anunțate anterior pentru participarea lor la guvernare.

 Chișinău, 13 dec — Sputnik. Președintele Asociației Neguvernamentale "Centrul de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice", avocatul Ion Dron, susține că liberal-democrații au comis o mare gafă atunci când au condiționat participarea lor la guvernare. Iar situația din Republica Moldova îi obligă ca astăzi să renunțe la aceste "precondiții negândite, care sunt și irealizabile".

Ion Dron a amintit că, înainte ca membrii Consiliului Politic Național să se întrunească în ședință, Chișinăul a fost vizitat de un reprezentant al administrației americane, vizită despre care presa nu a prea scris. "Eu cred că astăzi, în această zonă, nimeni nu are nevoie de alegeri parlamentare anticipate. Prin urmare, poate și sub presiunea partenerilor străini, PLDM este, pe undeva, forțat să participe la aceste negocieri, chiar dacă PDM nu i-a acceptat precondițiile", a declarat Dron pentru Sputnik Moldova.
Avocatul spune că aceste negocieri s-ar putea încheia cu instalarea în funcție a unui prim-ministru și cu formarea unei coaliții care să nu fie neapărat proeuropeană. Ion Dron precizează că participanții la negocieri au interesul ca această nouă alianță de guvernământ să aibă măcar o imagine proeuropeană pentru că în felul acesta Chișinăul poate obține împrumutul de 150 de milioane de euro promis de București, fără de care nu are nicio șansă să plătească pensiile și salariile bugetarilor nici măcar până în primăvară.
Amintim că liberal-democrații au condiționat participarea lor la guvernare cu demiterea unui șir de demnitari și funcționari care au fost delegați în funcții de PDM, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu. Totodată, ei au cerut instalarea unui premier apolitic și au respins propunerea mai nouă a democraților ca fracțiunea cu cele mai multe voturi din coaliția de guvernământ să aibă privilegiul de a alege ori funcția de premier, ori pe cea de președinte al Legislativului.

Fluxul de știri
0