Timofti a vorbit lumii despre neutralitatea Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariTimofti Тимофти
Timofti Тимофти - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Moldovei Nicolae Timofti a participat la conferința internațională ”Politica neutralității: colaborarea internațională în numele păcii, securității și dezvoltării”, care a avut loc în aceste zile la Așhabad (Turkmenistan).

CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. Statutul de neutralitate al Moldovei, care presupune abținerea de la participarea la careva organizații militare internaționale, nu exclude participarea republicii la operațiunile pacificatoare, a declarat președintele Moldovei Nicolae Timofti la conferința internațională ”Politica neutralității: colaborarea internațională în numele păcii, securității și dezvoltării” de la Așhabad, transmite serviciul de presă al șefului statului.

Potrivit lui, Moldova face parte din grupul de state cu statut de neutralitate. ” Conform declarațiilor făcute în Constituție cu 21 de ani în urmă, Moldova a adoptat decizia să nu participe în nici o organizație militară internațională sau alianță și să se abțină de la participarea în acțiuni similare”, a subliniat președintele.

Dar, așa cum consideră Timofti, statutul de neutralitate al țării nu exclude participarea ei în operațiuni pacificatoare și excluderea folosirii forței în rezolvarea conflictelor.

”Cred că datoria noastră este nu numai a primi, dar și de a asigura securitatea”, a spus Timofti, adăugând că confruntându-se cu diverse conflicte militare, inclusiv cu acte teroriste, care au avut loc în ultimul timp în toată lumea și au condus la multiple victime, este nevoie de a participa la acțiuni comune împreună cu toate statele, care se pronunță pentru restabilirea păcii și liniștii.

El a mai adăugat că Chișinăul oficial este alarmat de situați din Transnistria. ”Dorim să găsim o decizie politică pentru reglementarea acestui conflict și menținerea integrității teritoriale a Moldovei”, a încheiat Timofti.

Fluxul de știri
0