Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Videoconferință Moscova – Chișinău: proiecte de integrare pentru Moldova

Abonare
Care este cursul ce corespunde intereselor naționale ale țării? Care sunt problemele ce frământă populația? Cum se poate ieși din criza ce persistă de mai mulți ani? Despre toate acestea vor discuta experții moldoveni și ruși în cadrul videoconferinței.

CHIȘINĂU, 9 dec — Sputnik. Vineri, 11 decembrie, ora 12.00, la centrul de presă al Agenției Internaționale de Știri și Radio Sputnik-Moldova (în clădirea centrului de afaceri „Kentford", bd. Ștefan cel Mare, 202, et.4) va avea loc videoconferința Moscova — Chișinău cu tema „Moldova: proiecte de integrare și securitate economică".

Protestele opoziției care au demarat în luna septembrie în Moldova au căpătat un caracter cronic, ca și criza politică declanșată odată cu demisia pe 29 octombrie a guvernului Streleț și destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană. În curând expiră termenul de 45 de zile acordat de Legislația RM pentru formarea noului Cabinet de Miniștri, însă negocierile dintre partidele parlamentare (cu excepția socialiștilor care pledează pentru alegeri parlamentare anticipate) deocamdată nu au dat nici un rezultat.

În ultimii ani Moldova s-a transformat în una dintre cele mai sărace țări din Europa, iar un milion și jumătate de cetățeni moldoveni au părăsit țara în căutarea unei vieți mai bune, după ce RM a ales calea de integrare europeană. Semnând Acordul de Asociere cu UE, Chișinăul și-a pierdut piețele tradiționale de desfacere a produselor sale, iar mărfurile autohtone așa și nu au mai devenit competitive față de cele europene, fapt ce a pus în pericol securitatea economică a țării. Formal, Moldova este acum nevoită să facă o alegere de integrare: Uniunea Economică Euroasiatică sau Uniunea Europeană.

Care parcurs corespunde intereselor naționale ale țării? Ce probleme frământă populația? Cum se poate ieși din criza care persistă de mai mulți ani? Se poate conta pe guvernul care urmează a fi creat până la sfârșitul anului dacă în componența lui vor intra forțe politice care au adus țara în stare de criză?

Participanții de la Moscova:

—  Iuri Nagherneak, director general al Fondului internațional de susținere a dezvoltării culturii, științei și educației „Umanism, progres și ordine de drept".

—  Aleksandr Șevcenko, colaborator științific superior la Centrul de studiere a problemelor țărilor din imediata vecinătate.

Participanții de la Chișinău:

—  Galina Șelari, director executiv al Centrului de cercetări strategice și reforme;

—  Iuri Muntean, ex-deputat al Parlamentului Moldovei;

—  Igor Tuleanțev, liderul mișcării „Rodina — Evraziiski Soiuz".

Informații suplimentare:
Tel: +373 (22) 106-108, 079900003.
E-mail: presscentre@sputnik.md 

Pentru a primi anunțurile centrului de presă prin e-mail, vă puteţi abona expediind o cerere pe adresa electronică: moldova@sputnik.md.

 

Fluxul de știri
0