Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Motivele demiterii conducerii ANRE și ce va urma după asta

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональное агентство по регулированию в энергетике
Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul director ANRE Victor Parlicov: Demiterea conducerii ANRE este o dovadă că parlamentarii urmăresc distrugerea instituțiilor statului.

CHIŞINĂU, 4 dec — Sputnik, Cristina Danuța. În loc să formeze majoritatea parlamentară și să încerce să conducă țara, deputații se ocupă de distrugerea a tot ce a mai rămas din EA. Distrugerea instituțiilor și paralizarea activității acestora pare să fie singurul scop al deputaţilor. Astfel a comentat pentru Sputnik Moldova fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, faptul că deputații au anulat prin vot hotărârea din 2013 prin care i-a desemnat în funcții pe directorii ANRE.

Parlicov a precizat că după demiterea ANRE nu va mai avea cine să ia decizii, și nu doar decizii regulatorii.

„Parlamentul a anulat recent "amendamentul Furdui" și prin decizia sa a obligat Agenția să micșoreze tarifele la gazele naturale. Dar fără ca să aștepte să treacă 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei decizii, Parlamentul demite conducerea ANRE. Cine va reduce acum tarifele la gaze?" se întreabă interlocutorul.

Mihai Ghimpu, Alina Zotea - Sputnik Moldova
Politică
Ghimpu, socialiştii şi comuniştii au dat jos ANRE-ul

Fostul director al ANRE, Sergiu Ciobanu, a declarat pentru presa de la noi că demiterea conducerii ANRE are câteva consecințe negative. Pe lângă faptul că nu vor putea fi revizuite tarifele la gazele naturale când va intra în vigoare anularea amendamentului Furdui, nu va putea fi aplicată nici noua metodologie de calcul a prețului la produsele petroliere, care a fost aprobată în Parlament. O ală consecință ar fi că  angajații Agenției, care în următoarele zile ar trebui să-și primească salariile, nu o vor putea face deoarece nu va avea cine să semneze pentru acestea.

Într-o declarație de presă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a precizat că deputații nu au votat demiterea directorilor ANRE, ci au anulat decizia din 2013 de numire a lor în funcție, iar asta ar putea determina anularea tuturor deciziilor luate de aceștia de la învestirea în funcție. Andrian Candu a anunțat că va contesta această decizie a Legislativului la Curtea Constituțională.

În data de 3 decembrie, Parlamentul a votat anularea hotărârii de numire în funcție a directorilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, adoptată în 2013. Comisia Parlamentară pentru Economie, Buget și Finanțe urmează, în timp de o lună, să organizeze un concurs public și să vină cu propuneri privind numirea în funcție a directorilor Consiliului de Administrație al ANRE.

Fluxul de știri
0