Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Foamete în PMAN sau o interpretare lingvistică a protestelor de la Chişinău

© Sputnik MoldovaCorturi, Platforma DA, "Greva foametei"
Corturi, Platforma DA, Greva foametei - Sputnik Moldova
Abonare
În peisajul tomnatic din faţa clădirii Guvernului nu prea intervin schimbări. Aceleaşi corturi care încearcă să reziste ploilor tot mai insistente din ultimele zile şi puţinii protestatari zgribuliţi care se mişcă printre aceste locuinţe improvizate.

CHIŞINĂU, 27 – Sputnik. Unul dintre corturi, instalat mai la margine, atrage însă atenţia printr-o inscripţie care anunţă că cei aflaţi în interior sunt „în greva foametei”. Departe de noi gândul de a da o nuanţă peiorativă acestui demers sau a nu trata cu suficientă seriozitate intenţiile celor care au recurs la această acţiune. Şi asta chiar dacă cei care şi-au anunţat protestul au scris că sunt în „greva foametei” şi nu a „foamei”, cum ar fi corect, care reprezintă o formă de protest prin înfometare, un gest disperat atunci când au fost epuizate toate formele de protest, o modalitate de a determina factorii de decizie să soluţioneze problemele grave pe care le semnalează protestatarii.

Andrei Năstase, Platforma DA - Sputnik Moldova
Politică
Ce fel de partid va genera Platforma DA

Dar putem admite că cel care a scris textul a fost mai puţin iniţiat în subtilităţi lingvistice. Altceva sugerează însă această greşeală scrisă cu litere mari pe cortul din PMAN. Şi anume că liderii Platformei civice „DA”, mulţi dintre ei buni cunoscători ai limbii române, nu dau prea des prin orăşelul corturilor. Altfel, ar fi reacţionat şi protestatarii ar fi anunţat totuşi greva foamei, nu a foametei. Putem bănui însă că liderii sunt ocupaţi în momentul de față cu treburi mai importante, cum ar fi constituirea viitorului partid, de exemplu.

Deşi, dacă ne gândim bine, protestatarii ar putea să aibă dreptate. Asta dacă pornim de la explicaţia din dicţionar a cuvântului „foamete”, care înseamnă „lipsă mare, generală și prelungită de hrană”, „lipsă totală de proviziuni, într-o țară”, dar şi „perioadă de timp când au avut loc asemenea lipsuri”. Prin urmare, într-un astfel de context, putem constata că suntem cu toţii într-o mare „grevă a foametei”.

Fluxul de știri
0