Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deocamdată, nicio informaţie din Afganistan

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaВид на город Кабул
Вид на город Кабул - Sputnik Moldova
Abonare
Soarta celor trei moldoveni, membri ai echipajului Elicopterului MI 17-1V, capturat marţi de talibani în Afganistan, rămâne incertă.

CHIŞINĂU, 26 nov – Sputnik. Moldova nu dispune încă de informaţii suplimentare despre soarta celor trei moldoveni, membri ai echipajului Elicopterului MI 17-1V, capturat marţi de talibani în Afganistan.

Directorul Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova (AAC), Mircea Maleca, a avut în Canada o întrevedere cu reprezentantul permanent al Republicii Islamice Afganistan la Organizația Internațională a Aviației Civile Yalda Natiq și cu directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile din Afganistan, Mahmood Shah Habibi. 

Вертолет Ми-17-1В - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Oficialitățile din Moldova încă nu au informații suplimentare din Afganistan

Maleca solicitat furnizarea în regim de prioritate maximă a informației privind elicopterului înregistrat în Republica Moldova. Partea afgană a confirmat că se depune toate eforturile necesare pentru colectarea informației veridice privind acest caz.

Ministrul de Interne în exercițiu, Oleg Balan, a declarat pentru Sputnik că, oficialitățile din Moldova aşteaptă prin canale diplomatice un raport complet  cu privire la soarta celor trei moldoveni. 

Premierul interimar Gheorghe Brega a declarat miercuri după ședința de urgență la Guvern că „se presupune că unul din cei trei moldoveni, este mort”. 

Russian helicopters Mi-24p airstrike the terrorists' positions 20 km outside Palmyra - Sputnik Moldova
Elicopter moldovenesc, doborât de teroriști în Afganistan

Reprezentanţii Celulei de criză instituită în cadrul MAEIE au efectuat demersurile necesare pe lângă Ambasada Republicii Islamice Afganistan în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev, Ambasada  SUA şi Ambasada României la Chişinău, precum şi alte state partenere din regiune în vederea obţinerii mai multor informaţii privind situaţia celor trei cetăţeni moldoveni. 

Elicopterul de tip Mi-17-1V al companiei aeriene Valan ICC din Republica Moldova presta  servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza contractului cu compania Aircraft Charter Solutions pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite, compania MAG  DS  Corp.

La bordul elicopterului erau 21 de persoane, dintre care trei moldoveni și 18 afganezi. Potrivit unor informaţii, 3 sau 4 pasageri au fost ucişi de insurgenţi.

Elicopterul de tip MI 17-1V acorda sprijin de transport aerian civil pentru Forțele de Securitate Naționale ale Afganistanului. Elicopterul a sosit în Afganistan la data de 30 octombrie 2015 și era bazat în Mazar-I-Sharif, Afganistan.

Pe 24 noiembrie, elicopterul cu 3 membri ai echipajului opera o misiune programată, transportând 18 persoane din Afganistan. Aproximativ la orele 15:30, ora locală a Afganistanului, un apel de tip "May Day" a fost primit de la echipajul elicopterului, informând că elicopterul a fost lovit, doborât şi a luat foc. Conform informațiilor preliminare, elicopterul a efectuat o aterizare de urgență.

Fluxul de știri
0