Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova aşteaptă un raport oficial despre elicopterul doborât în Afganistan

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaМногоцелевой вертолет Ми-17-1В и многоцелевой транспортный вертолет Ми-26 Т2.
Многоцелевой вертолет Ми-17-1В и многоцелевой транспортный вертолет Ми-26 Т2. - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul în exerciţiu de Interne, Oleg Balan, a anunţat că până la ora 20.00, Moldova va primi pe cale diplomatică un raport oficial despre situaţia celor trei cetăţeni moldoveni, membri ai echipajului Elicopterului MI 17-1V, capturat marţi de talibani în Afganistan.

CHIŞINĂU, 25 nov – Sputnik. Până la ora 20.00 a zilei de miercuri, Moldova va primi pe cale diplomatică un raport oficial despre situaţia celor trei cetăţeni moldoveni, membri ai echipajului Elicopterului MI 17-1V, capturat marţi de talibani în Afganistan, a declarat pentru Sputnik ministrul în exerciţiu de Interne, Oleg Balan.

Premierul interimar Gheorghe Brega a declarat miercuri după ședința de urgență la Guvern că „se presupune că unul din cei trei moldoveni, este mort”.

Reprezentanţii Celulei de criză instituită în cadrul MAEIE au efectuat demersurile necesare pe lângă Ambasada Republicii Islamice Afganistan în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev, Ambasada  SUA şi Ambasada României la Chişinău, precum şi alte state partenere din regiune în vederea obţinerii mai multor informaţii privind situaţia celor trei cetăţeni moldoveni. 

Russian helicopters Mi-24p airstrike the terrorists' positions 20 km outside Palmyra - Sputnik Moldova
Elicopter moldovenesc, doborât de teroriști în Afganistan

Elicopterul de tip Mi-17-1V al companiei aeriene Valan ICC din Republica Moldova presta  servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza contractului cu compania Aircraft Charter Solutions pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite, compania MAG  DS  Corp.

La bordul elicopterului erau 21 de persoane, dintre care trei moldoveni și 18 afganezi. Potrivit unor informaţii, 3 sau 4 pasageri au fost ucişi de insurgenţi.

Elicopterul de tip MI 17-1V acorda sprijin de transport aerian civil pentru Forțele de Securitate Naționale ale Afganistanului. Elicopterul a sosit în Afganistan la data de 30 octombrie 2015 și era bazat în Mazar-I-Sharif, Afganistan.

Pe 24 noiembrie, elicopterul cu 3 membri ai echipajului opera o misiune programată, transportând 18 persoane din Afganistan. Aproximativ la orele 15:30, ora locală a Afganistanului, un apel de tip "May Day" a fost primit de la echipajul elicopterului, informând că elicopterul a fost lovit, doborât şi a luat foc. Conform informațiilor preliminare, elicopterul a efectuat o aterizare de urgență. 

 

Fluxul de știri
0