Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cele mai cunoscute catastrofe din istoria aviației moldoveneşti

© Sputnik / Wladimir Pomortsew / Accesați arhiva multimediaКрушение самолета Ан-30Б. Архивное фото.
Крушение  самолета Ан-30Б. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Abonare
Avioanele și elicopterele moldovenești s-au prăbușit în Iraq, Africa, Afganistan și… Moldova. Detalii – în cronica de mai jos.

CHIȘINĂU, 25 nov — Sputnik. Detaliile incidentului cu implicarea elicopterului moldovenesc în Afganistan vor fi anunțate de autoritățile țării pe parcursul zilei de miercuri. Acest lucru a fost declarat de reprezentanții MAEIE și Ministerului apărării. Sputnik Moldova precizează că acesta nu este primul eveniment tragic cu implicarea aeronavelor moldovenești, în "punctele fierbinți" și pe timp de pace.

În ianuarie 2007, în apropiere de orașul iraqian Bagdag, s-a prăbușit avionul moldovenesc An-26. Se presupunea că catastrofa a avut loc din cauza condițiilor meteorologice, dar mai târziu responsabilitatea pentru nimicirea avionului şi-a sumat-o gruparea "Armata islamică din Iraq". Martorii catastrofei au afirmat și ei că avionul a fost doborât de o rachetă. Avionul a căzut la un sfert de milă de capătul pistei de decolare-aterizare a aeroportului. În catastrofă au decedat cinci membri ai echipajului (cetățeni ai Moldovei) și 30 de pasageri. Comandamentul armatei SUA în Iraq a respins categoric versiunea unui atac terorist și a insistat că An-26 s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

În vara lui 2009, în provincia Gelmund din sudul Afganistanului au decedat șase membri ai echipajului elicopterului Mi-26, care aparținea companiei moldovenești Air Pecotox. El participa la o misiune umanitară sub egida ONU și transporta încărcături în interiorul Afganistanului (apă și alimente).

Elicopterul a fost doborât de o rachetă atunci când se apropia de aeroport, în raionul Sanghin. Toți membrii echipajului erau cetățeni ai Ucrainei.

În primăvara anului 2003, avionul cargo Il-76, care aparținea unei companii aviatice moldovenești, a decolat de pe aerodromul oraşului tanzanian Mvazna, situat pe malul unuia dintre cele mai mari lacuri africane, Victoria. Imediat după decolare, el a căzut în apă, la doi kilometri de mal. Potrivit unor date, avionul trebuia să zboare în Croația.

În noiembrie 2000, pe aeroportul Lubao (Republica Democrată Congo, Africa) a suportat o catastrofă avionul An-32B, înregistrat în Moldova. El aparținea companiei "Renan" și executa un zbor de transportare a încărcăturilor umanitare pe ruta Lubao — Kigali, în baza unui contract încheiat cu o companie de aviație din Kenia, "Meridian Aviation Ltd".

În decembrie 1997, deplasându-se pe ruta Abidjan (Coasta de Fildeș) — Rundu (Namibia) deasupra teritoriului Angolei, a dispărut nava An-72 aparţinând companiei moldovenești "Renan".

În primăvara lui 2008, o tragedie a avut loc la Chișinău. Pe aeroport, la aterizare, a eșuat avionul de transport An-32. Au decedat opt membri ai echipajului (cetățeni ai Moldovei). Nava aparținea unei companii aviatice din Sudan şi a decolat în Antalia (Turcia), după care trebuia să se îndrepte spre Sudan. După decolarea de pe aeroport, avionul a încercat să se întoarcă dar, agățând construcțiile tehnice, acesta a căzut la marginea pistei de aterizare și a luat foc. Mașina nu a putut fi stinsă decât după ce a ars în totalitate.

Fluxul de știri
0