Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Constructorii vor să efectueze mai puţine lucrări în blocurile noi

© Sputnik / Ahn Young-joon, POOLNorth Korean workers construct a factory in the Kaesong Industrial Complex, north of the inter-Korean border, North Korea (file photo)
North Korean workers construct a factory in the Kaesong Industrial Complex, north of the inter-Korean border, North Korea (file photo) - Sputnik Moldova
Abonare
Antreprenorii din construcţii solicită MTIC restrângerea listei lucrărilor de construcţie obligatorii la darea în folosinţă a blocurilor.

CHIŞINĂU, 23 nov – Sputnik. Antreprenorii din construcţii solicită Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale (MTIC) restrângerea listei lucrărilor de construcţie obligatorii  la darea în folosinţă a blocurilor.

Membrii comisiei consultări și negocieri  colective din ramura construcțiilor împreună cu reprezentanții Inspecției de Stat în Construcții au analizat modificările solicitate de antreprenorii în construcții și au conchis că acestea contravin normativelor cu privire la respectarea calităţii  lucrărilor de construcţii-montaj realizate în blocurile locative și încăperile de menire socială.

”Un grup de agenți economici s-a adresat Federației Patronale ”Condrumat” unde s-au plâns că suportă cheltuieli suplimentare deoarece după darea în folosință a locuințelor, cumpărătorii intervin cu modificări”, a declarat Ion Stratulat, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Viceministrul  a precizat că modificările solicitate de antreprenori nu vor fi efectuate până la intrarea în vigoare a Codului Urbanismului și Construcțiilor. Documentul prevede ca la darea în folosință a locuințelor firma de construcție trebuie să asigure lucrări de montare a rețelelor interioare și exterioare de energie electrică, energie termică, gaz, apă și canalizare în proporție de 100%. De asemenea, în fiecare apartament trebuie să fie asigurată o instalaţie igienică, un lavoar, precum și să fie instalate contoarele de energie termică, apă caldă şi rece.

Potrivit Codului, după darea în folosință a locuințelor se interzice orice intervenţie efectuată de către investitori/proprietari în apartamente, care ar periclita exigenţele esenţiale ale blocului construit, cum ar fi rezistenţa şi stabilitatea, siguranţa în exploatare, siguranţa la foc, igiena, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului înconjurător, izolaţia termică şi hidrofuga, economia de energie şi protecţia împotriva zgomotului.

Fluxul de știri
0