Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mihai este unul dintre cele mai populare prenume în Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaMoldova
Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova peste 107 de mii de cetăţeni poartă prenumele de Mihai, Mihaela, Gavril, Gabriela şi derivatele acestora, iar în aproape 200 de localităţi este marcat Hramul.

CHIŞINĂU, 21 nov – Sputnik. Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc la 21 noiembrie Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, despre care se spune că ar fi căpeteniile îngerilor. 

În Moldova peste 107 de mii de cetăţeni poartă prenumele de Mihai, Mihaela, Gavril, Gabriela şi derivatele acestora, iar în aproape 200 de localităţi este marcat Hramul. 

Prenumele Mihai este al treilea în topul celor mai populare nume în Moldova după Ion şi Sergei şi este urmat de Andrei, Vasile şi Gheorghe. 

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Poliţia în alertă de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Potrivit datelor oficiale, în Moldova prenumele Mihail îl poartă peste 72 de mii de bărbaţi, iar Mihai – aproape 7 mii. Cu numele Mihăiţă au fost înregistraţi 18 cetăţeni. Mihaela le cheamă pe aproape 14 mii de femei din Moldova. 

Un cetăţean al Moldovei a fost înregistrat cu prenumele Mişa şi tot unul poartă numele Mişa. 

De asemenea, avem şi nume de Mihai – 1400 şi Mihail – 171. 

Numele Gavril este mai puţin popular decât Mihai. În Moldova acest prenume îl poartă aproape o mie de bărbaţi, iar Gavriil – 59. Cu prenumele Gabriela au fost înregistrate peste 7 mii de femei, iar prenumele Gabriel îl poartă aproape 4200 de bărbaţi. Prenumele Gabi îl au 29 de fete. 

Cu numele Gavrilov sunt înregistraţi 422 de cetăţeni. 

În viziunea populară, arhanghelii sunt patronii casei, ard păcatele omeneşti şi purifică, prin post şi rugăciune, conştiinţele. Se crede, de asemenea, că aceştia îi însoţesc pe oameni pe tot parcursul vieţii, de la naştere şi până la moarte, rugându-se neîncetat lui Dumnezeu pentru sănătatea lor.

În ceea ce priveşte vremea, această zi este zi de hotar între toamnă şi iarnă. Acum, iarna este slobozită puţin câte puţin şi nu dintr-o dată. Tradiţia populară spune că între sărbătoarea Arhanghelilor şi Crăciun trebuie sa existe trei-patru zile calde, senine, luminoase, numite „vara iernii”.


Fluxul de știri
0