Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Situaţia din sistemul de sănătate din Moldova, critică

© Sputnik / Aleksei Babushkin  / Accesați arhiva multimediaРеанимационное отделение ГКБ им. С.П. Боткина, medic
Реанимационное отделение ГКБ им. С.П. Боткина, medic - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Finanţelor are datorii faţă de bugetele asigurărilor obligatorii în medicină şi cel al asigurărilor sociale de 516 milioane lei.

CHIŞINĂU, 19 nov – Sputnik. Situaţia din sistemul de sănătate din Moldova este critică, a declarat joi în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului preşedintele comisiei pentru protecţia socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti. 

Deputatul a declarat că starea precară din sistemul de sănătate a fost generată de 

faptul că Ministerul Finanţelor nu finanţează adecvat acest domeniu. 

„Datoriile bugetului de stat faţă de CNAM şi CNAS sunt de 516 milioane lei. Pentru prima dată în ultimii ani, CNAM are 440 milioane lei datorii faţă de spitale, iar spitalele au datorii de 6 milioane de lei”, a declarat Domenti.

Parlamentarul a menţionat că în condiţiile create la ziua de astăzi puţine spitale au posibilitate să interneze pacienţi. 

Parlamentul Republicii Moldova Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul a obligat Guvernul să finanţeze ritmic sistemul de sănătate

„Ministerul Finanţelor încalcă mai multe legi şi este oportun ca Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Sănătăţii să vină în faţa plenului Parlamentului cu informaţii. Este o situaţie fără precedent”, a declarat Domenti. 

Propunerea însă a fost susţinută doar de deputaţii din PSRM şi PCRM.

Ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a confirmat după şedinţa de miercuri a Guvernului că problema creată în sănătate este din cauza Ministerului Finanţelor care nu transferă banii către bugetele asigurărilor sociale şi cel al sănătăţii. 

Ministrul în exerciţiu al Finanţelor, Anatol Arapu, a dat asigurări că aceste datorii vor fi stinse până la finele acestui an. 

 

 


Fluxul de știri
0