Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii mai puțin generoși în 2015

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova a coborât 24 de poziții în clasamentul „Indicele Mondial al Carității” și se plasează pe locul 120 din 145 de state ale lumii.

CHIŞINĂU, 15 nov — Sputnik. Potrivit studiului „Indicele Mondial al Carității" care a fost realizat de fundația britanică „Charities Aid Foundation", aproape jumătate din moldovenii intervievați au declarat că sunt dispuși să ajute o persoană străină lor. Doar 17 la sută din ei au declarat că au donat bani în scopuri caritabile, cu 4 la sută mai puțin comparativ cu 2014 și doar 14 la sută din moldoveni s-au implicat în activități de voluntariat. Psihologul Sergiu Sanduleac a declarat pentru Sputnik Moldova că oamenii au devenit mai puțin toleranți și selectează cu grijă cui să-i acorde ajutorul.    

„Pe fundalul crizei și al sărăciei foarte mulți oamenii au devenit victime ale unor escroci, oriunde ar merge sunt mințiți, fie că la magazin unde prețurile sunt exagerate, fie atunci când vor să-și cumpere o mașină, acest fapt i-a făcut să fie mai rezervați în a-și oferi ajutorul oricui", susține expertul.

El are totuşi certitudinea că moldovenii vor rămâne dispuşi spre generozitate.

„Ca națiune noi suntem un popor săritor la nevoie, însă ca structuri individuale lucrurile se schimbă. Acest fapt este  din cauză că oamenii migrează, văd cum este peste hotare, ori acolo lumea este mai individualistă, astfel și emigranții noștri devin la fel."

Potrivit studiului, moldovenii sunt mai generoși decât rușii care ocupă poziția 129, dar cedează ucrainenilor care se plasează pe locul 89. În spațiul post-sovietic cei mai caritabili oameni locuiesc în Kârgâzstan — locul 18.

Fluxul de știri
0