Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tot mai mulţi moldovenii afectaţi de supraponderabilitate

© Sputnik / Petr Chernov / Accesați arhiva multimediaチーズバーガー
チーズバーガー - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimii cinci ani, în Republica Moldova, numărul persoanelor obeze s-a dublat.

CHIŞINĂU, 15 nov — Sputnik. Fiecare al doilea locuitor al Republicii Moldova este supraponderal, iar fiecare al cincilea suferă de obezitate. Sunt constatările Ministerului Sănătății publicate în Programului Național de Promovare a Sănătății pentru anii 2016-2020.

Medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică Municipal Chișinău, Luminița Suveică, a declarat pentru Sputnik Moldova că  „În ultimul timp gospodinele gătesc mai puțin acasă, iar familiile preferă să consume mai multe mezeluri, foarte multe produse făinoase, semifabricate. Potrivit statisticilor, în Moldova se consumă multe glucide și grăsimi. Adică se pune accentul pe alimentele nesănătoase, iar cele sănătoase sunt consumate în cantități mult mai mici.

Работа гипермаркета Лента в Новосибирске - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Studiu: Moldova este departe de a avea o alimentație sigură

Medicul precizează că „ principala cauză este modul  sedentar de viață, începând chiar de la școli, unde nu întotdeauna sunt săli de sport sau mulți elevi sunt eliberați de la lecțiile de educație fizică din diferite motive."

Nutriționistul Luminița Suveică recomandă să consumăm mai des mâncarea pregătită acasă și să facem cât mai multă mișcare.

„Ar trebui să fie inițiate în școli ore de alimentație sănătoasă, iar în universități să fie incluse ore pentru un mod sănătos de viață și să avem cantine unde studenții să poată mânca sănătos. Ar fi bine ca mentalitatea moldovenilor să se schimbe, să devină o obișnuință de a găti bucate acasă, sănătoase și de a lua masa în familie."

Din dorința de a scăpa de zecile de kilograme în plus unii moldoveni apelează la bisturiu. Își fac operații de micșorare a stomacurilor. Nutriționistul Luminița Suveică susține că acestea sunt niște metode extreme la care putem apela doar atunci când avem un grad avansat de obezitate. Însă, spune medicul, dacă nu se va ține cont de o alimentație sănătoasă, nu vor avea efect nici aceste metode extreme. Potrivit Ministerului Sănătății, în Moldova 30 la sută dintre obezi sunt femei, iar 18 la sută — bărbați.

Fluxul de știri
0