CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Atunci când în 2013 liderul rus a obligat SUA să renunţe la operațiile sale împotriva lui Asad în Siria, sau când în 2014 Rusia și-a alipit Crimeea, fără a întâmpina mari piedici din partea Vestului, a devenit clar că ”în lumea mediilor de informare și a PR-ului, figura carismatică a lui Vladimir Putin nu are egal”, scrie directorul unuia dintre cele mai mari ziare americane și a celei mai mari agenții de PR din SUA, Ronn Torosean, într-un articol pentru The Observer, citat de RIA Novosti. SUA sunt prost pregătite azi pentru a se confrunta cu fosta URSS, constată Torosean. Potrivit lui, geniul machiavelic joacă o partidă de șah, pe când Washingtonul se distrează cu damele.
În timpul recentului scandal în jurul atacurilor americane asupra RT (anterior Russia Today), David Krimer, membru al Institutului Internațional McCain, a explodat cu o triadă antirusească în Washington Post. În articolul intitulat”Occidentul trebuie să pună capăt mașinii de PR a lui Putin”, Krimer a susținut înghețarea activelor RT, dar scăpând din vedere un fapt important – canalul nu este proprietate a statului rus. În continuare, el a confundat RT cu agenția de știri ”Rossia segodnea”, care nu este o structură ce ar avea legătură cu RT.
Krimer încearcă să închidă gura criticii, aprinzând ura cu ajutorul prejudecăților și ignoranței, scrie Torosean. El nu încearcă să verifice propriile afirmații, deși faptele în războiul cuvintelor au o mare importanță, mai ales dacă această confruntare e cu un oponent foarte deștept din Rusia.
În răspunsul său, redactorul principal al RT Margarita Simonian a scris: ”Luând în considerare că averea RT nu aparţine statului, arestul ei ar fi pur și simplu ilegal… Deși pe cine preocupă faptele sau legalitatea? Atunci când vine vorba să faci ca RT să tacă și să pedepsești Rusia, orice mijloace sunt bune”. În continuare, Simonian a adăugat: ”printr-o ironie a sorții, chemările de a limita activitatea RT vin adeseori de la cei care laudă democrația și diversitatea. Acum ei vor să reducă la tăcere o voce eterodoxă, care nu coincide cu felul lor de a oferi materialele”.
Astfel, ”mâna propagandei rusești – vocea guvernului lui Putin” atenţionează SUA, în limba engleză, cu privire la primul amendament al Constituției americane, remarcă Torosean
Un simplu și de netăgăduit fapt – Vladimir Putun a folosit cu măiestrie mass-media internațională, și ca rezultat, a devenit pentru a treia oară cel mai influent om din lume, potrivit versiunii Forbs: Pe când Obama gesticulează cu sabia, Rusia folosește tancurile și aviația.
”Regele american este gol, pe când Putin, cu pieptul dezgolit, gonește pe cal”, scrie Torosean.
Rezumând, el își exprimă speranța că următorul președinte american va avea habar de noile reguli ale PR-ului.