Putin planifică să discute la summitul G20 despre riscurile creării PTP

Abonare
Procesul de creare a parteneriatelor comerciale de tipul PTP nu este transparent pentru mediul de afaceri atât din țările-participante, cât și din alte state care cooperează cu ele, consideră președintele FR.

CHIȘINĂU, 13 nov — Sputnik. Președintele FR, Vladimir Putin, planifică să discute la summitul G20 despre perspectivele creării unor noi asociații precum Parteneriatului Transpacific (PTP), sub aspectul riscurilor pe care le pot crea pentru comerțul internațional.

Acordul cu privind PTP a fost încheiat la 5 octombrie. În cadrul acestuia va fi creată o zonă de liber schimb în regiunea Asia — Oceanul Pacific. Țările din regiunea Oceanului Pacific dețin 40% din economia mondială și o treime din comerțul internațional. Parteneri ai acestui Acord sunt SUA, Canada, Mexic — America de Nord; Peru și Chile — în America de Sud; Japonia, Malaiezia, Brunei, Singapore și Vietnam — în Asia, precum și Australia și Noua Zeelandă. Comentând crearea PTP, președintele SUA, Barack Obama, a declarat că acest parteneriat este ca un fel de răspuns la creșterea influenței economice a Chinei. PTP va opune rezistență acestui fapt.

„Sper că în Antalia vom reuși să discutăm la obiect viitorul comerțului internațional și al viitoarelor mecanisme de colaborare comercial-economică multilaterală. Vom face schimb de opinii și referitor la perspectivele creării unor asociații integraționiste în ATP și Atlantica (avem în vedere Parteneriatul Transpacific și Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ și Investiții — acord planificat între UE și SUA)", a spus Putin într-un interviu acordat pentru mass-media din FR și Turcia.

Potrivit președintelui Rusiei, este îngrijorător faptul că procesul creării acestora nu este transparent pentru mediul de afaceri și societatea civilă atât din țările-participante, cât și din țările care le sunt parteneri economici. „Este în interesul nostru comun să ne convingem că aceste asociații completează într-adevăr sistemul comercial multilateral, contribuie la dezvoltarea tuturor economiilor din lume, dar nu generează noi bariere și riscuri", a specificat Putin.

 

Fluxul de știri
0