Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scandal pe Nistru: Chișinăul împotriva „ședințelor în deplasare” ale CUC

© Sputnik / Sergei Kuznetsov / Accesați arhiva multimediaУчения Оперативной группы российских войск в Приднестровье
Учения Оперативной группы российских войск в Приднестровье - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova s-a pronunțat vineri împotriva întreruperii ședinței CUC de pe 5 noiembrie, când mai mulți membri ai comisiei nu se aflau la Bender, ci la Dubăsari.

CHIȘINĂU, 13 nov — Sputnik. Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) din zona de securitate de pe Nistru a difuzat o declarație deschisă în care se pronunță împotriva ședințelor în deplasare incomplete și neplanificate.

În declarație se spune că delegația moldovenească la CUC consideră ca fiind „incorectă" organizarea „chipurile, a ședinței în deplasare a Comisiei pentru verificarea pregătirii posturilor pacificatoare nr. 1, 4 și 6 către perioada de toamnă-iarnă".

În text se menționează că la așa-numita „ședință în deplasare" din 5 noiembrie nu s-au prezentat reprezentanții misiunii OSCE, ai Ucrainei și mai mulți reprezentanți ai Transnistriei în CUC.

Блокпост российских миротворцев на въезде в город Бендеры - Sputnik Moldova
Politică
Chișinăul insistă asupra evacuării pacificatorilor ruși din Transnistria

„Nu este altceva decât cea mai gravă încălcare a punctului 4.1 din Regulamentul Comisiei Unificate de Control în care se prevede că „Ședințele CUC au loc o dată pe săptămână în orașul Bender, cu excepția cazurilor în care CUC adoptă decizia cu privire la ședințele în deplasare", se spune în declarație.

Delegația Republicii Moldova a subliniat că „desfășurarea acestei acțiuni nu este corectă și contravine Regulamentului CUC".

Transnistria, cu 60% din populație ruși și ucraineni, a ieșit din componența Moldovei încă până la destrămarea URSS, de teama că, luată de valul naționalismului, Moldova se va uni cu România. În 1992, după încercarea nereușită a autorităților de la Chișinău de a soluționa prin forță problema, Transnistria a ieșit, practic, de sub controlul Chișinăului.

Fluxul de știri
0