Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Israelul protestează împotriva deciziei UE cu privire la marcaj

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaФлаг Израиля
Флаг Израиля - Sputnik Moldova
Abonare
Israelul a suspendat dialogul cu Uniunea Europeană în cadrul diferitelor forumuri, din cauza deciziei autorităților europene de a introduce un marcaj special pentru mărfurile produse de statul evreu pe teritoriile ocupate.

CHIȘINĂU, 12 nov — Sputnik. MAE al Israelului a declarat că suspendă un șir de întrevederi planificate cu reprezentanți ai Uniunii Europene, în semn de protest împotriva deciziei autorităților europene de a introduce un marcaj special pentru mărfurile produse de către statul evreiesc pe teritoriile ocupate.

Directiva Comisiei Europene interzice țărilor UE să aplice ștampila „fabricat în Israel" pe mărfurile importate din zonele de pe malul apusean al râului Iordan, înălțimile Golan sau Ierusalimul de Est. Israelienii consideră că cerința de a indica clar locul fabricării mărfurilor le transformă într-o țintă comodă pentru boicot și alte acțiuni de protest.

„Din cauza ultimei decizii a UE, Israelul suspendă dialogul diplomatic cu ea în diferite forumuri în cadrul cărora au fost prevăzute întrevederi în următoarele săptămâni", se spune în declarația departamentului de externe. Despre măsurile de răspuns a fost înștiințat ambasadorul UE, Lars Faaborg, chemat la MAE.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că introducerea marcajului nu va submina economia Israelului, însă îi va afecta pe cei 30 de mii de palestinieni care muncesc  la fabricile, uzinele și fermele din localitățile evreiești. Conducerea Palestinei, la rândul său, a salutat decizia autorităților europene numind-o „un pas important" spre „boicotarea totală" a acestor localități.

 

Fluxul de știri
0