Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Valul de proteste de la Chișinău va fi continuat joi de PSRM

© Photo : Igor Vzorovprotest şi asediu la ANRE
protest şi asediu la ANRE - Sputnik Moldova
Abonare
Adepții partidului intenționează să picheteze clădirea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și reședința președintelui.

 

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Câteva sute de adepți ai Partidului Socialiștilor s-au adunat joi în orășelul corturilor din preajma parlamentului, pentru a se îndrepta spre clădirea ANRE cu cerința de a anula noile tarife la energia electrică.

În noaptea de 18 iulie, ANRE a luat decizia de a majora tariful mediu la gaz cu 15% (de la 5666 la 6358 lei pentru o mie de metri cubi). Tarifele la energie electrică pentru consumatorii finali, care sunt conectați la rețelele cu tensiune joasă, ”Gas Natural Fenosa” și ”Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”, tot atunci au fost majorate cu 35% (de la 1,58 la 2,15 lei).

La începutul lui septembrie, ANRE a suspendat provizoriu propria decizie privind majorarea tarifelor la gaz și energie. Departamentul a recomandat operatorilor rețelelor de electricitate și gaz să organizeze în această perioadă un audit cu antrenarea unor companii cunoscute din lume în acest domeniu pentru a verifica exactitatea calculelor privind noile tarife. Totodată, ANRE a luat în considerare recomandările Confederației  Naționale a Sindicatelor din Moldova, Consiliului Suprem al Securității și cererile care venise din partea populației. La agenție s-a considerat că auditul extern va ajuta să fie anulate suspiciunile în ceea ce privește majorarea tarifelor la energie electrică și gaz natural.

Luni, 9 noiembrie, noile tarife la energie au fost dezamorsate, iar vineri, 13 noiembrie, ANRE își va anunța decizia cu privire la dezamorsarea noilor tarife la gaz.

Apoi, participanții la protest intenționează să picheteze reședința președintelui cu cerința demisiei lui Nicolae Timofti din postul de șef al statului.

Miercuri, cu aceleași cerințe au manifestat adepții ”Partidului nostru”. Dar la administrația președintelui lor li s-a comunicat că Timofti nu va demisiona, deoarece ”nu vrea să provoace o criză în țară”.

Din septembrie, în Chișinău au loc proteste contra actualei puteri. Acestea au fost inițiate de platforma civică ”DA”, amplasând un orășel al corturilor lângă clădirea guvernului. Aproximativ o lună mai târziu, lângă clădirile Parlamentului și Ministerului Agriculturii a apărut un nou orășel de corturi, de data asta al adepților PSRM și ”Partidului nostru”. Ambele grupe de protestatari au organizat în acest timp câteva acțiuni de protest de amploare cu cerința de a demisiona conducerea de vârf a țării și de a se fixa alegeri parlamentare anticipate.

 

Fluxul de știri
0