Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noțiunea de ”planetă”: o nouă abordare științifică

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaВид Земли из космоса, Planeta Pământ
Вид Земли из космоса, Planeta Pământ - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru a determina dacă un corp ceresc este planetă, un astronom american propune folosirea a trei parametri care pot fi ușor determinați cu ajutorul telescopului.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Profesorul Jean-Luc Margot a propus o metodă simplă pentru deosebirea planetelor de alte corpuri cerești, cum ar fi planetele-pitic sau planetele mici, informează RIA Novosti cu referire la site-ul Universității din Los-Angeles, California.

Criteriile propuse permit clasificarea a 99 la sută a tuturor exo-planetelor cunoscute.

Actuala definiție oficială de planetă, care a fost formulată de Uniunea Astronomică Internațională în 2006, se referă numai la corpurile cerești care se află în limitele Sistemului Solar. Potrivit propunerilor lui Margot, determinarea trebuie extinsă asupra tuturor sistemelor planetare.

Noua abordare cere evidența a trei parametri: masa stelei, masa planetei și perioada ei de rotație în jurul astrului. Această informație poate fi obținută ușor cu ajutorul telescoapelor care se află pe Pământ sau în cosmos.

”Deosebirile între planete și corpurile cerești, care nu sunt planete, uluiesc”, este convins Margot. ”Deosebirea distinctivă dintre ele presupune că aceste corpuri cerești s-au format în mod cu totul diferit”, a adăugat el.

 

Fluxul de știri
0