Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Der Spiegel”: foștii „prieteni” încearcă s-o înlăture pe Merkel de la putere

© RIA Novosti / Alexei Druzhinin / Accesați arhiva multimediaКанцлер ФРГ Ангела Меркель выступает на торжественном открытии Ганноверской промышленной ярмарки
Канцлер ФРГ Ангела Меркель выступает на торжественном открытии Ганноверской промышленной ярмарки - Sputnik Moldova
Abonare
Cea mai mare problemă a cancelarului RFG nu constă în faptul că nu mai deține controlul asupra situației din Europa. La momentul de față Merkel nu o poate scoate la capăt nici chiar cu propriul guvern, scrie publicația germană.

CHIȘINĂU, 11 nov — Sputnik. Miniștrii Germaniei nu mai încearcă să caute un compromis în politica migraționistă intransigentă a cancelarului, ci acționează pe la spate. Angela Merkel a pierdut controlul asupra propriului guvern, iar foștii „prieteni" încearcă să o înlăture de la putere, scrie RIA Novosti cu referire la „Der Spiegel".

Criza migrației a devenit criza guvernului, scrie ziarul. În departamentul cancelarului bântuie haosul: la început coaliția coordona noua politică referitor la migranți, după care ministrul afacerilor interne, Thomas de Maizière, a declarat brusc că mecanismele asupra cărora se convenise anterior s-au înăsprit substanțial. De aceea el este nevoit să-și ia cuvintele înapoi. Iar împuternicitul special al cancelarului a comunicat că decizia anterioară rămâne în vigoare. Și, pe deasupra la toate, Wolfgang Shoble, ministrul finanțelor al RFG, a amplificat și mai tare haosul, menționând că de Maizière a luat decizia „necesară" cu privire la limitarea numărului de migranți.

Канцлер Германии Ангела Меркель на саммите стран G7 в Брюсселе - Sputnik Moldova
FT despre criza refugiaților: Merkel nu aștepta probleme atât de curând

Conform deciziei de compromis adoptată săptămâna trecută, refugiații pot să rămână în Germania trei ani, timp în care ei trebuie să obțină posibilitatea de a-și reîntregi familiile. Însă de Maizière a declarat că așa-numita protecție subsidiară — doar un an de ședere și refuzul de reunificare a familiei — trebuie aplicată și vizavi de refugiații sirieni.

„Sunt evidente jocurile murdare ale celor care se îmbogățesc pe contul a zeci de mii de femei și copii", subliniază publicația. Dacă familiilor celor refugiați nu le va fi asigurată o cale legală de reîntregire a familiei, ele vor căuta căi ilegale, periculoase și, posibil, cu un sfârșit tragic.

O astfel de politică ar fi inumană, însă aceasta nu-i mai preocupă pe Shoble și pe de Maizière. Unicul lor scop este limitarea numărului de migranți, explicând acest lucru prin faptul că în Germania se întețește ura față de străini, iar statul trece printr-o etapă de schimbări. Totuși, răspunderea pentru cele ce se întâmplă nu cade asupra refugiaților, ci chiar asupra nemților. Miniștrii s-au asigurat de susținerea societății și au organizat un complot împotriva propriului guvern. „Comportamentul lui Wolfgang Shoble și Thomas de Maizière poate fi calificat drept lovitură de stat", susține autorul articolului.

Fluxul de știri
0