CHIȘINĂU, 10 nov – serviciul de presă Sputnik. Potrivit sondajului ”Sputnik. Opinii” realizat de cunoscuta companie britanică Populus pentru agenția internațională de știri și radio Sputnik, fiecare al cincilea (21%) locuitor al Germaniei își face griji pentru securitatea națională în legătură cu posibila amplasare a centrelor de comandă NATO pe teritoriul țării lor. Nu sunt de acord cu planul NATO nici locuitorii Bulgariei – aproximativ o treime din populație (32%) consideră că apariția noilor centre de comandă NATO în Europa de Est va reduce considerabil securitatea țării lor. Cel mai mare număr de europeni care se pronunță pentru prezența NATO în Europa și creșterea în legătură cu aceasta a securității, a fost înregistrată în Polonia – aproximativ jumătate din populația acestei țări (49%) salută amplasarea centrelor de comandă NATO pe teritoriul Europei. Și în Ungaria acest număr este mare – 38 la sută. Printre cei care mai degrabă salută prezența bazelor Alianței militare în Europa sunt și americanii – locuitorii din SUA care consideră că centrele NATO vor contribui la sporirea securității în Europa constituie 42%.
Este mare și procentul celora care consideră că bazele militare NATO nu vor schimba nimic din punctul de vedere al asigurării securității în Europa. Răspunzând la întrebarea ”cum va influența deschiderea punctelor de comandă NATO asupra securității în Europa?”, 28% dintre cei chestionați în total consideră că amplasarea punctelor de comandă NATO nu va influența în nici un fel situația din regiune. În Franța și Germania, această cifră constituie o treime din toată populația – 33% și 34%, respectiv, iar în Cehia – 31%. În Marea Britanie s-a înregistrat cel mai mare număr al celor care nu a putut da un răspuns la întrebarea dată – 27% au răspuns ”nu știu”.
Sondajul a fost efectuat de compania de cercetare britanică Populus, în perioada de la 25 septembrie la 15 octombrie 2015. La sondaj au participat 8000 de respondenți, câte 1000 din fiecare țară – Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia. Selectarea prezintă populația după gen, vârstă, geografie. Intervalul de credibilitate pentru datele în ansamblu pe țară este de +/-3%, cu probabilitatea de încredere de 95%.
Despre proiectul ”Sputnik. Opinii”
Proiectul internațional de cercetare a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Partener este cunoscuta companie de cercetare britanică Populus. În cadrul proiectului ”Sputnik. Opinii” se fac în mod regulat sondaje ale opiniei publice în țările Europei și SUA, pe cele mai actuale probleme sociale și politice.
Sputnik (sputniknews.com) este o agenţie de presă şi radio cu filiale multimedia în zeci de ţări ale lumii. Sputnik dispune de site, emisie radio digitală şi analogă, aplicaţii mobile şi conturi pe reţelele de socializare. Abonaţii Sputnik primesc 24 de ore din 24 ştiri în limbile engleză, arabă, spaniolă şi chineză.