Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Forumul de afaceri din Găgăuzia a adus investiții de 180 de milioane de euro

Abonare
Participanții din străinătate la forumul de afaceri din Găgăuzia au menționat că regiunea devine din ce în ce mai atractivă pentru investițiile de capital.

CHIȘINĂU, 9 nov — Sputnik, Dmitri Sidorov. La Comrat și-a încheiat lucrările forumul investițional la care au participat reprezentanți ai conducerii și ai mediului de afaceri din opt țări.

La lucrările forumului a luat parte ambasadorul FR în Moldova, Farit Muhametșin. Diplomatul a menționat că forumul investițional „GagauziaInvest" le-a permis delegațiilor din Rusia să cunoască mai îndeaproape autonomia găgăuză și să stabilească parametrii comercial-economici de colaborare cu această zonă din Moldova.

Potrivit lui Mihail Pașalî, președintele Camerei de industrie și comerț a Găgăuziei, la acest forum a fost dat startul implementării a 27 de proiecte în valoarea totală de 180 de milioane de euro.

Башкан Гагаузии Ирина Влах - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vlah: În trei luni, Găgăuzia a reușit să obțină rezultate importante

„Găgăuzia este atractivă pentru investitorii străini.  În primul rând, acest lucru se datorează poziției geografice a autonomiei, accesului direct la portul de pe Dunăre și zonei de liber antreprenoriat Vulcănești", a menționat Pașalî pentru agenția Sputnik.

El a adăugat că în anul trecut volumul exporturilor din Găgăuzia a constituit peste 1 miliard 300 de milioane de lei, adăugând că acest indicator poate fi depășit.

Participanții de peste hotare la respectivul eveniment au împărtăşit opinia că rezultatelele forumului predispun la cele mai optimiste prognoze. În special, a fost semnat un plan de acțiuni privind colaborarea tehnico-științifică, economică și umanitară cu ținutul Krasnodar. Un acord similar a fost semnat și cu regiunea Penza.

Reprezentantul oamenilor de afaceri din regiunea Breansk, Serghei Lîsenko, a subliniat că centrul administrativ și întreaga regiune colaborează cu succes cu Găgăuzia nu numai în sfera economiei, ci și a educației. La Breansk își fac studiile la facultăți cu profil agricol peste 300 de studenți din Găgăuzia.

Serghei Anastasov, primarul orașului Comrat, a menționat că „pe parcursul forumului investițional, capitala autonomiei a semnat un protocol cu Hulki Ergoglu, proprietarul companiilor turce „Ottoman Group" cu privire la construcția  unui hotel modern la Comrat. Investiția partenerului străin va fi de cinci milioane de dolari.

Primarul Comratului a mai menționat că la forum au fost încheiate și alte acorduri, printre care și cu uzina de tractoare din Bobruisk, cu privire la crearea unei întreprinderi comune moldo-bieloruse de asamblare a mașinilor de capacitate mică în satul Tomai. La prima etapă, uzina va asambla până la 100 de tractoare pe an cu perspectiva de a-și extinde producția până la o mie de unități.

Participanții la forum au decis ca „GagauzInvest" să devină un eveniment tradițional, următoarea întrunire fiind stabilită pentru 4 — 5 noiembrie 2016.

Fluxul de știri
0