Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mihai Ghimpu: Închide-ți gura!

© Sputnik / Miroslav RotariMihai Ghimpu Михай Гимпу
Mihai Ghimpu Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul municipal Chișinău Ion Ștefăniță a declarat că președintele PL, Mihai Ghimpu, l-a sunat și i-a zis: „Închide-ți gura!”. Observatorii fenomenului politic spun însă că afirmația ar putea fi falsă, deoarece Ghimpu este o persoană extrem de manierată, tacticoasă, delicată și rafinată.

CHIŞINĂU, 7 nov — Sputnik, Sergiu Praporşcic. Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a declarat că în 2011, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care atunci deținea funcția de președinte interimar, i-a cerut să-și închidă gura atunci când el a dat în vileag mecanismele de demolare a monumentelor de arhitectură din Chișinău, în care  era implicat și primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, nepotul lui Mihai Ghimpu. Ion Ștefăniță, care este membru al Consiliului Municipal Chișinău, a făcut această declarație în cadrul unei emisiuni televizate realizată de unimedia.info.

„Funcționari din Primărie îmi spun că ei sunt obligați de cei de mai de sus să semneze anumite acte. De ce credeți că am fost sunat în noiembrie 2011 de către președintele interimar Mihai Ghimpu? Ca să îmi spună să îmi închid gura despre ilegalitățile la nivel de Chișinău, (ca să mă întrebe — n.n.) de ce îi fac probleme primarului general al municipiului Chișinău", a declarat consilierul municipal.

Ion Ștefăniță a  mai spus că, după ce președintele interimar de atunci Mihai Ghimpu l-a sunat cerându-i să-și închidă gura, instituțiile statului au făcut presiuni asupra lui. „Eu am spus că nu voi trece la inacțiune, nu voi imita lucrul, pentru că noi iată, de 20 de ani, tot imităm și declarăm principii și valori. Nu am mai fost sunat, dar au continuat aventurile altfel, când mi s-au trimis mai multe controale audit pe linia Ministerului Culturii, a Ministerului Finanțelor, verificări de la CNA și alte verificări la care am fost supus în 2012", a precizat alesul local.

În cadrul aceleași emisiuni televizate, Ion Ștefăniță a dat detalii despre schemele care sunt aplicate în cazul demolărilor edificiilor istorice. „Atunci când am constatat că schemele funcționează perfect, în tandem cu Ministerul Culturii, primăria Chișinău, că eliberarea actelor permisive de obicei se încheia cu demolarea unui monument de arhitectură, am considerat că era de datoria mea să spun că există aceste ilegalități care trebuie să fie lichidate, stopate", a menționat directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Presa care a relatat despre declarațiile făcute de directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a menționat că până în acest moment liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, nu a răspuns acuzațiilor care i-au fost aduse. Unii observatori ai fenomenului politic de la Chișinău pun însă la îndoială faptul că Mihai Ghimpu, aflându-se în înalta funcție de președinte interimar al țării, ar fi putut să-i spună unui funcționar public de rang înalt „Închide-ți gura!", dat fiind faptul că liderul liberal este cunoscut ca persoană extrem de manierată, care dovedește bună creștere, mult tact, delicatețe, dar și o inteligență uimitoare, rafinată și stilată.

 

Fluxul de știri
0