O publicație afgană dezvăluie sursele principale de venit ale SI

© Sputnik / РИА Новости / Accesați arhiva multimediaСитуация в Сирии
Ситуация в Сирии - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit sursei, sumele fabuloase de bani vin din patru tipuri de activități ilegale, care se desfășoară cu ajutor străin.

CHIȘINĂU, 3 noi – Sputnik. Grupul terorist ”Statul Islamic” își asigură finanțarea din mai multe surse, locul principal între acestea revenindu-i controlului asupra rezervelor de petrol din Siria și Iraq, transmite RIA Novosti cu referire la publicația afgană Atlas Press.

Din contul vânzării de petrol, SI câștigă zilnic de la două la patru milioane de dolari, adică într-o lună veniturile teroriștilor constituie aproximativ 100 de milioane de dolari, scrie publicația, făcând trimitere la datele uneia dintre organizațiile din complexul energetic al Iraqului.

”Se înțelege că vânzarea de către teroriști a petrolului sirian și iraqian ar fi imposibilă fără ajutor străin”, remarcă Atlas Press.

Vladimir Putin during an interview to ARD TV channel - Sputnik Moldova
Putin: Statul Islamic s-a extins mult peste frontierele Irakului și Siriei

O altă sursă permanentă de venituri a ”Statului Islamic” sunt atacurile asupra băncilor și a cetățenilor care locuiesc în teritoriile controlate de el, scrie publicația. Acaparând o regiune sau alta, insurgenții introduc diferite taxe și impozite pentru populația nemusulmană, iar dacă acestea nu sunt achitate, este aplicată pedeapsa cu moartea.

Anterior, protectori ai teroriștilor în domeniul financiar erau SUA, Turcia, Arabia Saudită și Qatarul. ”Dar odată cu inițierea atacurilor lor în Siria și Iraq, teroriştii au încercat să scape de dependența financiară faţă de statelor străine”, se spune în materialul Atlas Press.

Un capitol separat al veniturilor SI îl constituie furtul unor obiecte din antichitate de pe teritoriul Siriei și Iraqului și transportarea lor peste hotarele Turciri și Libanului, unde sunt achiziţionate de cumpărători străini.

În afară de aceasta, luptătorii SI câștigă mai mult de două milioane de dolari pe an din vânzarea în Europa a organelor prelevate de la cei capturați și de la soldaților lor decedați, scrie publicația afgană.

Fluxul de știri
0