Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert-Grup: veniturile cetățenilor RM, în continuă scădere

© Sputnik / Rodion Procalei, ЛЕИ
lei, ЛЕИ - Sputnik Moldova
Abonare
Salariile în Moldova nu se majorează, transferurile bănești se reduc, comerțul cu amănuntul scade, iar șomajul este în creștere. Acestea sunt datele studiului „Realitatea economică” din republică pe luna octombrie 2015.

CHIȘINĂU, 3 nov — Sputnik. Veniturile populației Republicii Moldova continuă să scadă, se menționează în studiul efectuat de Centrul analitic independent „Expert-Grup".

Specialiștii menționează că scăderea salariului real și a transferurilor bănești din străinătate a ajuns la punctul culminant. În luna august 2015, indicele salariului real s-a redus cu  3% în comparație cu datele de anul trecut. Volumul transferurilor bănești din străinătate s-a redus într-un an cu 47,3%. Totodată, în studiu se subliniază că, față de 2014, în acest an s-a înregistrat o scădere cu 8,9% a comerțului cu amănuntul. Volumul serviciilor prestate populației s-a redus în luna august cu 3,5%, după ce în aprilie fusese înregistrată o creștere de 7%.

деньги - Sputnik Moldova
Societate
Majorarea salariilor în Moldova a încetinit, iar remitențele scad

Schimbările care au loc pe piața muncii din țarăi sunt caracterizate de tendințe nefavorabile. În trimestrul doi al anului curent, creșterea numărului persoanelor plasate în câmpul muncii a constituit doar 0,3%. În primul trimestru au fost angajate cu 1,6% mai puține persoane decât în perioada similară a anului trecut. De altfel, potrivit datelor pentru lunile ianuarie — martie curent, indicele pe țară al cetățenilor neangajați în câmpul muncii a crescut cu 70,3%. În următoarele trei luni, tendințele negative au încetinit. Astfel, în aprilie — iunie numărul șomerilor din republică a crescut cu 13,6%.

Fluxul de știri
0