Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

BNM a pus în circulaţie opt monede comemorative

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează din 2 noiembrie opt monede comemorative ca mijloc de plată şi în scop numismatic.

CHIŞINĂU, 2 nov – Sputnik. Banca Naţională a Moldovei (BNM) pune în circulaţie din 2 noiembrie opt monede comemorative ca mijloc de plată şi în scop numismatic.

Una dintre acestea, dedicată scriitorului naţional din sec. XIX-XX, Constantin Stere, a fost bătută în aur și în argint, completând seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău”. Moneda din aur, are valoarea nominală de 100 lei și un tiraj de 300 de unități. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 500 de unități.

Alte două monede din argint suplimentează seria „Personalităţi” și prefigurează două nume 

reprezentative pentru literatura și arta actoricească, Grigore Vieru și Constantin Constantinov. Piesele au  valoarea nominală de 100 de lei și, respectiv, 50 de lei, iar tirajul de 1000 și 500 de unități.

Prin emisiunea monedelor din argint: “Maria Bieșu — 80 de ani de la naştere” și “Conacul Pommer” sunt inaugurate două serii — „ Femei celebre” și  „Conace boierești”. Astfel, comemorarea primadonei Operei Naționale a deschis o nouă pagină în omagierea personalităților feminine din Republica Moldova. Cealaltă monedă repune accentele istorice pe valoarea arhitecturală a caselor din satele noastre. Ambele monede au valoarea nominală de 50 lei și tirajul de 500 de unități.

Seria “Locașuri sfinte”, de asemenea, mai include de astăzi o monedă — ”Biserica de lemn  „Adormirea Maicii Domnului”, Muzeul Satului, Chişinău.” Cu o valoare nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități, piesa este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură veche autohtonă de acest gen. Moneda “Broasca – ţestoasă — de – baltă” din seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova” are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități.                       

 

Fluxul de știri
0