Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Banca naţională a revăzut în creştere prognoza inflaţiei pentru 2016

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru 2015, BNM a evaluat indicatorul mediu anual al inflaţiei la 9,7%, iar în 2016 acesta va fi de 11,9%. Instituţia estimează că inflaţia va reveni la parametrii stabiliţi în trimestrul III din 2017.

CHIŞINĂU, 30 oct – Sputnik. Banca Naţională a Moldovei a revăzut iarăşi în creştere prognoza inflaţiei medii anuale pentru 2015 şi 2015, cu 0,4 puncte procentuale şi, respectiv, 0,3 puncte procentuale. Astfel, în anul curent este aşteptată o inflaţie de până la 9,7%, iar în anul viitor – de până la 11,9%.

BNM precizează că dinamica respectivă reprezintă o consecinţă a devalorizării valutei naţionale, a majorării preţurilor la produsele alimentare cauzată de seceta din acest an, dar şi a creşterii tarifelor la serviciile reglementate. Experţii Băncii Naţionale consideră că inflaţia va reveni la parametrii stabiliţi în trimestrul III din 2017.

O analiză mai detaliată a situaţiei macroeconomice, prognoza inflaţionistă pe termen mediu, potenţialele riscuri situaţii explozive care ar putea afecta politica financiar-creditară vor fi prezentate la 5 noiembrie, într-o analiză trimestrială a inflaţiei.

Fluxul de știri
0