Băsescu, urmărit penal în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak

© Sputnik / Сергей Субботин / Trecere la banca de fotografiiТраян Бэсеску, Traian Băsescu
Траян Бэсеску, Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Instanţa de la Bucureşti a decis redeschis dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak şi a confirmat urmărirea penală în privinţa fostului preşedinte Traian Băsescu

CHIŞINĂU, 30 oct – Sputnik. Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 din Bucureşti au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, informează AGERPRES, cu referire la surse judiciare.

Totodată, instanța a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale față de Vasile Blaga.
Dosarul a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut 4 milioane de euro. Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12 — 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El îl acuza pe Traian Băsescu de faptul că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.

Băsescu a reacţionat vineri, după ce a aflat că va fi urmărit penal. Într-o intervenţie la digi24.ro, el a declarat, fiind întrebat dacă statul român a plătit o răscumpărare pentru jurnaliştii răpiţi: "Nu eu dețin dreptul de secretizare a acestui dosar. Este secretizat de SRI și de SIE și nu am dreptul să fac niciun fel de declarații legat de conținutul dosarului. În mod cert, în România oamenii sunt târâți în fața procurorilor pe baza unor delațiuni. Mă voi duce în fața procurorilor. Nu contest procedura, era firesc să se întâmple așa".

Fluxul de știri
0