Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Să simtă suferinţa copilului ce discută cu lacrimi în ochi cu părinţii pe Skype

© Sputnik / Rodion ProcaGhenadie Vaculovschi
Ghenadie Vaculovschi - Sputnik Moldova
Abonare
Căderea Guvernului Streleţ va deschide o nouă şansă în faţa Republicii Moldova. Mai exact şansa de a face, în sfârşit, un lucru bun va fi a politicienilor de care depinde luarea deciziei privind persoana viitorului premier.

Această şansă este numirea unui Prim-ministru care va căuta să-şi slujească poporul, dar nu partenerii externi. Iar cu partenerii externi de la Apus şi de la Răsărit va discuta astfel încât să nu aducă prejudicii intereselor propriei ţări. În acest sens, merită să fie consultată maniera în care Marea Britanie îşi apără interesele naţionale.

Totodată, viitorul premier, dacă se doreşte să fie unul cu adevărat bun, trebuie să fie om de o pregătire intelectuală şi de o ţinută morală ireproşabilă. Trebuie să fie un om cu o mare autoritate în faţa politicienilor, a celor din avanscenă şi din umbră, care exercită o mare influenţă şi plămădesc deciziile luate în Parlament şi Guvern. Trebuie să poată „împăca Vestul cu Estul”. Trebuie să înţeleagă cu toată fiinţa sa identitatea, sufletul acestui popor. Trebuie să fie fiul acestui popor – al întregului popor, nu al unei sau altei „emisfere” sau „nări geopolitice”. Trebuie să respire acelaşi aer cu poporul, să simtă suferinţa copilului care, cu lacrimi în ochi, discută cu părinţii săi pe Skype… Pentru că ţara i-a trimis la lucru printre străini, ca să întreţină economia pe seama căreia o mână de şmecheri parazitează cu un rânjet nedisimulat. El trebuie să simtă la fel ca bătrânul disperat, ca tânărul care nu-şi vede viitorul aici, ca maturul care trăieşe senzaţia unei vieţi ratate în ţara sa.

Ghenadie Vaculovschi - Sputnik Moldova
Tânăra generaţie hibernează în faţa Marii Provocări. Să o trezim!

Am spus-o azi şi o mai repet: Streleţ a vorbit despre faptul că ar fi urât din partea noastră dacă ne vom dezamăgi partenerii europeni, care ne-au dat bani pentru reforme. În opinia mea este prea mare grija pentru confortul partenerilor europeni, dar e mică de tot preocuparea pentru satisfacţia de care trebuie să aibă parte acest popor, care îi votează de fiecare dată pe politicienii care nu întârzie să-i dezamăgească.

Trebuie să fie pusă în capul mesei grija pentru popor, care lipseşte astăzi cu desăvârşire, chiar dacă discursurile politicienilor insistă asupra contrariului!

Viitorul premier trebuie să înţeleagă că între ceea ce vrea poporul şi ceea ce vrea birocraţia europeană diferenţa poate fi enormă. Altfel, va fi urma o nouă desemnare zadarnică a unui nou premier, care va sluji celor care îl vor aburca şi va bate mătănii pentru un anume vector extern, dar va întoarce şi el spatele poporului. Iar acest popor chiar nu merită să fie minţit, furat şi abuzat în permanenţă.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacţiei Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0