Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un membru PD, bănuit că ar fi pretins 180 de mii de euro mită

© Sputnik / Rodion ProcaBani mită corupţie
Bani mită corupţie - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul preşedinte al raionului Ialoveni este bănuit că a luat mită 180 de mii de euro. Dacă va fi găsit vinovat, fostul funcţionar riscă 15 ani de puşcărie.

CHIŞINĂU, 28 oct – Sputnik. Fostul preşedinte al raionului Ialoveni, Lilian Popescu, este cercetat penal de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un caz de estorcare a 180 de mii de euro de la administratorul unei companii autohtone.

Potrivit denunţătorului, Popescu ar fi pretins această sumă ca să favorizeze desemnarea firmei acestuia drept câştigătoare a licitaţiei publice pentru construcţia unui Centru de simpozioane a mediului de afaceri european în satul Ruseştii Noi din Ialoveni.

În procesul de urmărire penală, s-a constatat că ex-preşedintele Consiliului a fost ales manager al proiectului şi, uzând de funcţia sa, ar fi reuşit să convingă membrii grupului de evaluare a ofertelor să desemneze firma în cauză învingătoare a licitaţiei. Pentru acest serviciu, funcţionarul ar fi primit 25 de mii de euro, restul sumei urmând să o obţină după finalizarea lucrărilor.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, Popescu ar fi exercitat presiuni asupra administratorului companiei câştigătoare, determinându-l să deschidă un cont peste hotare pe care să transfere 10 milioane de lei ca, ulterior, să intre în posesia banilor. Şi asta deoarece conturile firmei ar fi fost sechestrate de organele de drept din Republica Moldova pentru depistarea unor nereguli în activitatea acesteia.

CNA şi procurorii au efectuat miercuri mai multe percheziţii la domiciliul şi biroul fostului şef al Consiliului raional Ialoveni, la unii agenţi economici şi membri ai grupului care au participat la evaluarea ofertelor pentru proiectul dat. Persoanele vizate au fost citate pentru audieri la CNA.

În prezent, se întreprind acţiuni pentru asigurarea prezenţei lui Popescu la organul de urmărire penală.

Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă până la 15 ani de închisoare. Lilian Popescu a fost preşedinte al raionului Ialoveni în perioada octombrie 2013 – iunie 2014. Popescu a părăsit în octombrie anul trecut PL şi a aderat la PD. 

Fluxul de știri
0