Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Jurnaliștilor li s-a interzis să filmeze ședința de judecată în dosarul Petrenco

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaжурналисты
журналисты - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă ședința de judecată este declarată deschisă, judecătorii au rugat operatorii să părăsească sala. Totodată, rudele și reprezentanții opoziției de stânga au fost admiși în sală. Au putut intra și jurnaliști, însă doar cei care nu filmează.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Jurnaliștii care intenționau să filmeze ședința de judecată în cazul Petrenco, reținut împreună cu alți membri al ”Blocului roșu” şi suspectați de organizarea manifestațiilor în masă în fața clădirii Procuraturii Generale, au fost scoși din sala de ședințe.

Chiar dacă ședința a fost declarată deschisă, judecătorii au rugat operatorii să iasă din sală. În același timp, rudelor și reprezentanților opoziției de stânga le-a fost permis accesul în sală. Au putut intra și jurnaliști care nu filmează.

În timp ce se desfășoară audierile, reprezentanții opoziției de stânga pichetează clădirea judecătoriei Râșcani, cerând ”eliberarea deținuților politici”.

Este vorba despre ex-deputatul Grigorie Petrenco, foștii membri ai Partidului Comunist Pavel Grigorciuc și Mihail Amberg, Alexandru Roșco, Vladimir Jurat, Oleg Buznea și Andrei Druzi, care au pichetat Procuratura Generală la 6 septembrie. În timpul acțiunilor de protest, reprezentanții ”Blocului roșu” s-au îndreptat pe strada centrală din Chișinău și s-au oprit în fața clădirii Procuraturii Generale, cerând demisia procurorului general. Aceștia au încercat să intre în clădirea Procuraturii, dar au fost opriți de poliție. Între polițiști și protestatari s-a produs o altercație. Atunci, în urma confruntării cu poliția, câțiva oameni au fost răniți ușor. Opoziția îi consideră pe cei arestați deținuți politici.

Procuratura sectorului Râșcani al capitalei a încheiat examinarea și a transmis în judecată materialele dosarului penal pornit pentru dezordini în masă și încăierări în fața clădirii Procuraturii Generale, care au avut loc la 6 septembrie curent.

În rezultat, șapte oameni au fost reținuți și se află până în prezent în arest. Potrivit Procuraturii Generale, ei ”au organizat, au condus și au participat activ la acțiuni ilegale, nu s-au supus chemărilor legale ale reprezentanților puterii și au aplicat forța fizică, folosind mai multe obiecte în calitate de arme”.

Cei reținuții riscă până la opt ani de privațiune de libertate.

 

Fluxul de știri
0