Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Trist şi oficial: ministrul Finanţelor cere tăierea cheltuielilor bugetare

© privesc.euComisia economie buget si finante
Comisia economie buget si finante - Sputnik Moldova
Abonare
Bugetul de stat pentru 2015 al Republicii Moldova va fi rectificat în sensul diminuării drastice a cheltuielilor, dar şi a veniturilor. Proiectul de rectificare a bugetului deja a fost prezentat în Parlament.

CHIŞINĂU, 28 oct – Sputnik. Miercuri, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a prezentat în Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe un proiect de rectificare a Bugetului de stat pentru anul curent. Documentul prevede reduceri drastice, atât la capitolul venituri, cât şi la cel al cheltuielilor.

Anatol Arapu a menţionat că printre cauzele care au afectat drastic bugetul se numără scăderea exporturilor, criza din sistemul financiar-bancar şi stoparea finanţărilor din partea instituţiilor financiar-creditare internaţionale.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
În 2016, deficitul bugetar va fi de circa 4 la sută

Ministrul Finanţelor a subliniat că s-au redus încasările din plata TVA, a avut loc o diminuare valorică a comerţului exterior, în special fiind în scădere importurile (cu circa 23%). În aceste condiţii şi piaţa hârtiilor de valoare de stat a fost grav afectată.

Arapu a ţinut să precizeze că volumul importului la unele tipuri de mărfuri, în pofida tendinţei generale în direcţia reducerii, este în creştere, dar la general valoarea importurilor în acest an a scăzut dramatic.

Drept consecinţă, ministrul a propus renunţarea la o serie de cheltuieli. Printre sectoarele afectate se numără şi reconstrucţia şi reparaţia drumurilor. Din Fondul rutier vor fi reduse 485 de milioane de lei. Vor fi stopate şi lucrările de proiectare a gazoductului Ungheni-Chişinău.

Potrivit lui Arapu, deficitul bugetar în acest an constituie 3,4 la sută din PIB.

Bugetul rectificat pentru anul 2015, potrivit lui Arapu, trebuie să fie de 29 de miliarde de lei la capitolul venituri şi de circa 32 de miliarde de lei la capitolul cheltuieli. Deficitul bugetar va constitui peste 3 miliarde de lei.

Fluxul de știri
0