Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Carduri, ceasuri de lux, arme şi muniţii, ridicate de la domiciliile lui Filat

© Sputnik / Vladimir PolusatovVlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат
Vlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii anticorupţie au ridicat de la domiciliile ex-premierului mai multe carduri bancare, ceasuri de lux, un număr considerabil de arme și muniții, tehnică de calcul.

CHIŞINĂU, 22 oct – Sputnik. Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au ridicat mai multe obiecte în cadrul percheziţiilor efectuate în două imobile din capitală, care aparţin deputatului Vladimir Filat, învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă. 

Игорь Попа Igor Popa - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Avocaţii lui Filat: percheziţiile repetate sunt ilegale

Toate acţiunile de urmărire penală, care s-au desfăşurat miercuri şi joi, au avut loc în prezenţa avocaţilor învinuitului, fiind autorizate în prealabil de către judecătorul de instrucție, conform procedurii legale stabilite.

„Printre obiectele ridicate sunt carduri bancare, ceasuri de lux (Patek Philippe, Vacheron), un număr considerabil de arme și muniții pentru ele, permise de deținere a acestora, tehnică informațională, stick-uri de memorie”, a declarat pentru Sputnik procurorul Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale.

În perioada următoare, vor fi examinate informațiile stocate și rulajele de pe cardurile bancare ridicate, pentru a stabili existenţa sau inexistenţa legăturii acestora cu obiectul cauzei. Totodată, urmează să se stabilească autenticitatea permiselor pentru armele şi muniţiile depistate, precum și să se verifice dacă obiectele ridicate ar constitui eventuale remunerări ilicite pentru servicii oferite de învinuit unor persoane.

Procurorii au desfăşurat percheziţii la una din casele lui Filat şi la sediul PLDM şi în seara zilei de 15 octombrie, ziua în care ex-premierul a fost reţinut de CNA. A doua zi, percheziţiile au continuat la domiciliul părinţilor lui Filat din satul Lăpuşna, raionul Hânceşti.

Procurorii au ridicat la 15 octombrie de la domiciliul lui Filat mai multe acte care confirmă implicarea lui în fraudele bancare de la BEM, dar şi acte cu parafa „secret”. Din casa părinţilor săi a fost ridicată mai multă tehnică de calcul, iar la 19 octombrie ofiţerii CNA au ridicat cinci maşini de lux din garajul ex-premierului, care sunt folosite drept corpuri delicte în dosar.

Vladimir Filat are statut de învinuit într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Filat este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

La 15 octombrie, Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. La 18 octombrie, printr-o decizie a instanţei de judecată pe numele lui Filat a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.

Fluxul de știri
0