Scafandrii au găsit în Suedia iahtul lui Petru I, scufundat acum 300 de ani

© ГУ МЧС России по Республике Крым / Accesați arhiva multimediaВодолазы обследуют акваторию Черного моря
Водолазы обследуют акваторию Черного моря - Sputnik Moldova
Abonare
Iahtul găsit s-a scufundat la 27 septembrie 1715, pe stil vechi. Accidentul s-a produs în timpul unei furtuni puternice, în timp ce vasul se deplasa din Arhanghelsk spre Petersburg.

CHIŞINĂU, 22 oct – Sputnik. Un grup de cercetători și scafandri suedezi și ruși a găsit în largul coastei de Vest a Suediei, în apropiere de Gothenburg, după mai mulți ani de căutări, carcasa iahtului lui Petru I, Transport Royal, scufundat acum 300 de ani, a anunțat pentru RIA Novosti conducătorul grupului, cercetătorul companiei islandeze iXplorer Ocean Research, Alexei Mihailov.

„O coincidență extraordinară, iahtul Transport Royal s-a scufundat la 27 septembrie 1715, pe stil vechi. Primele detalii ale navei scufundate au fost găsite la 27 septembrie 2015, pe stil nou. Îmi este greu să redau bucuria noastră! Ne gândeam că ne scufundăm pentru ultima dată în acest sezon și vom continua căutările anul viitor”, a spus Mihailov, vorbind despre cum a fost găsit vasul.

Nava s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice la sud de Gothenburg, în apele grupului de insule Thistle Arna, în timp ce vasul se deplasa din Arhanghelsk spre Petersburg. În viață au rămas 25 de persoane, dintre care 9 englezi și danezi și 16 marinari ruși.

Transport Royal era un iaht cu pânze de 28 de metri lungime. La bord se aflau între 26 şi 28 de tunuri și acesta i-a fost dăruită în anul 1698 țarului Rus Petru I de către regele Angliei William al III de Orania. Vasul era considerat cel mai rapid din acele timpuri.

Mihailov, vorbind despre iaht, a spus că „acesta era cea mai îndrăgită navă a lui Petru I” și poate fi considerată pentru industria rusă a construcțiilor navale „un prototip a flotei militare ruse”, întrucât iahtul a servit drept model pentru primele nave militare a flotei lui Petru cel Mare, a explicat cercetătorul.

Iahtul lui Petru I
Iahtul lui Petru I - Sputnik Moldova
Iahtul lui Petru I


Fluxul de știri
0