Ion Iliescu, cercetat penal pentru crime împotriva umanității

© Sputnik / Борис Приходько / Accesați arhiva multimediaИ.Илиеску, Президент Румынии во время пресс-конференции
И.Илиеску, Президент Румынии во время пресс-конференции - Sputnik Moldova
Abonare
În România a fost reluată urmărirea penală în dosarul Mineriadei din 1990. Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus miercuri sub acuzare, fiind suspectat de crime împotriva umanităţii.

CHIŞINĂU, 21 oct – Sputnik. După ce procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmării penale privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, procurorii militari au  reluat ncheta în acest dosar.

Ca urmare a ordonanței procurorului general al PÎCCJ de infirmare a soluției în dosarul mineriadei, „procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

În comunicat se mai spune că va fi extinsă urmărirea penală „cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea faptelor descrise anterior. În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice".

În conformitate cu această dispoziţie a procurorilor, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a fost audiat miercuri la Parchetul General, el fiind suspectat de infracţiune contra umanităţii, constând reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea altor trei, dar şi și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ o mie de persoane. Iliescu a fost informat oficial că are calitatea de suspect în respectivul dosar.

La Parchetul General s-a prezentat miercuri şi fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu.

Fluxul de știri
0